Purku-uhan alla


Nyt on ollut niin kiireistä, etten ole ehtinyt postata mitään tänne pitkään aikaan. Meillä peruuntuivat talokaupat ja jouduimme aloittamaan talon myyntiprosessin uudelleen. Onneksi on some. Saimme uuden tarjouksen viikon kuluttua siitä, kun kuulimme, että jo hyväksytty tarjous ei toteudukaan. Nyt olemme hyväksyneet tämän uuden tarjouksen ja uuden asunnon etsiminen on käynnissä sekä samalla on alkanut tavaroiden karsinta muuttoa varten. 

Kävin läpi  nyt vaatekaappiani ja tulin siihen tulokseen, että hyllyn perukoilla lojuu käyttämättöminä aika paljon tekemiäni neuletöitä. Jokaiseen on jokin syy, miksi on jäänyt enemmän tai vähemmän käyttämättä. Nyt ajattelin purkaa nämä työt ja tehdä jotain muuta niistä. Tai sitten lahjoitan osan pois. 


Purku-uhan alla ovat siis nämä työt, jotka olen blogissakin ehtinyt esitellä. Linkit alkuperäisiin postauksiin löytyvät otsikoista.


Pyörötakin tein vanhimman lapseni pyynnöstä hänelle ja sehän on tietenkin jo aivan liian pieni hänelle, samoin kuin nuoremmalle lapselleni. Napit eivät oikein koskaan löytäneet hyvää kohtaa, jotta takki olisi tuntunut mukavalta päällä. Oman pyörötakkini purinkin jo pari vuotta sitten ja ne langat odottavat uutta kohtaloaan. Tämän takin purkaminen vähän arveluttaa, koska osa langasta on kaksinkertaisenakin tuossa ja kyseessä on ihan jokin akryylilanka lapsen villa-allergisuuden takia, mikä ei ehkä ihan purkamista kestä hyvin. Mietin vielä, lahjoittaisinko tuon takin jollekulle toiselle lapselle. Pitäisi vain ensin poistaa nuo ylimääräiset napit, ohjeen mukaan tuossa olisi vain yksi nappi ja niin sen pito parhaiten toimisikin. Lapseni halusi vain siihen monta nappia, että saisi takin kunnolla kiinni.


Tämä pusero on alun alkaenkin ollut varsinainen murheenkryyni. Siitä tuli liian leveä ja liian lyhyt. Ensin yritin sitä pitää, mutta tuo tahattomasti cropattu versio ei itselläni toimi, ei sitten millään. Yritin neuloa siihen muutaman sentin lisää helmaan mutta puseron kaunis muoto helmassa hävisi. Olen harkinnut uudestaan neulomani helman purkamista, josko sitten tästä tulisi vaikka jollekulle toiselle paremmin sopiva pusero. Todennäköisesti tätä en lähde kokonaan purkamaan, sillä siihen on käytetty jo aiemmin purkamani yksi työ ja langat ovat osin hyvin lyhyitä.


Tässä hameessa ei varsinaisesti ole vikaa, paitsi sen väri. En ole löytänyt sitä käyttööni millään tavalla - en osaa yhdistää sitä mihinkään järkeviin väreihin, että tulisi sitä käytettyä. Keväällä villahame on liian kuuma.


Tämän neuletakin tein ihan vastikään, ja tässä purku-uhan alla onkin pääasiassa nappilista, jonka olen tehnyt liian isoksi. Se kupruilee pahasti ja näyttää rumalta. Lisäksi hihat ovat ainakin viisi senttiä liian lyhyet! Ei ole siis iso homma purkaa osin ja tehdä uusiksi.Tykkään tästä langasta, mutta koska neuloin jakun paloista ennen kuin löysin saumattomat neuleet ja ylhäältä alas -tekniikan, ovat raidat kohdistuneet aivan miten sattuu. Se häiritsee minua aika paljon sittenkin, vaikka aluksi ajattelin, ettei haittaa yhtään. Lisäksi tuo jakun malli edestä on huono. En pidä siitä, että se on niin auki eikä siinä ole mitään nappilistaa. Minua palelee aina kaulasta ja etuosasta, vaikka tuosta muuten saisi lämmikettä muualle. Olen pohtinut, että purkaisin tämän ja tekisin torkkupeiton! Lanka on tosin 100-prosenttista villaa, joten en ole varma, kuinka hyvin sen saa purettua ilman, että katkeilee, sillä lanka on jo osin huopunut käytössä.


Tämä mekko on malliltaan aivan ihana. Mutta: ongelmana ovat mielestäni kuitenkin yhteensopimattomat värit. Tuo mekko on niin retrovärinen, että on vaikea löytää mitään, minkä kanssa se menisi yhteen ja kehtaisi käyttää... Tämä poncho jäi liian lyhyeksi, koska lanka loppui kesken. Lisäksi sen malli on omituinen, sillä siinä on osin pidempi osa ja tuo häiritsee käytössä kovasti. Langat ovat kuitenkin kauniit ja ajattelin johonkin toiseen työhön käyttää ne.


Tämä yhdistelmä on väriltään minulle sopiva mutta neuletakista tuli aavistuksen liian kittana ja mekko venyy käytössä koko ajan. Tuo kaula-aukko on tippunut jo melkein rintojen alapuolelle. Ei siis kovin sovelias. Näistä saisi jotain muuta tehtyä, kun vain purkaisi.Tämänkin paidan sain juuri viime syksynä valmiiksi! Tässä ei oikeastaan ole muuta vikaa kuin se, että paita ei tunnu päällä hyvältä johtuen siitä, että takana pääntien jälkeen ei ole muotoiluja. Se on siis samanlainen edestä kuin takaa. Ohjeessa ei ollut takamuotoiluja ja olen huomannut, että sellaiset auttavat paljon puseron istuvuudessa. Ilman niitä paita nousee edestä jotenkin ärsyttävästi kaulalle ja takaa jää liian alas. Lisäksi tämä on aavistuksen verran liian lyhyt makuuni. 


Tästä olen julkaissut ohjeen eikä tyynyssä ole sinänsä mitään vikaa. Siinä käyttämäni sisätyyny on vain ollut liian lötkö ja tulin siihen tulokseen, että haluaisin tästäkin langasta oikeastaan torkkupeiton, sillä minulla on vielä oranssia lankaa jäljellä aika paljon muttei niin paljon, että yksistään riittäisi peittoon. Se on siis purku-uhan alla ihan vain sen takia, että materiaali pitäisi käyttää toisaalle.


Lisäksi on kahdet akryylisukat, joissa on reikä ja jotka ovat jääneet pieniksi lapsilleni sekä lähes käyttämättömäksi ja nyt jo liian pieniksi jääneet kämmekkäät. Näistä saisi langat muuhun käyttöön. Toki kämmekkäät voisin lahjoittaa myös pois jollekin lapselle, koska ne ovat aivan ehjät.


Kuten huomaat, niin todella paljon kaikkien näiden vuosien varrella tekemiäni töitä on osoittautunut jollakin tavalla huonoiksi tai turhiksi. Tämä vähän kyllä syö intoa tehdä mitään, mutta toisaalta opettaa sen, että pitää hyvin tarkkaan suunnitella ja miettiä, että värisävyt ovat oikeat ja itselle varmasti sopivat, ja lisäksi työtä pitää  kokeilla päälle riittävästi jo tekovaiheessa (tämä onkin helpompaa ylhäältä alas tehtävissä neuleissa kuin paloista koottavista). 

Onko sinulla töitä, joihin et ole tyytyväinen ja olet purkanut tai pohdit purkamista?

14 comments

 1. Kiva että talokaupat nyt toteutuu...muutto on aikamoista puuhaa.Me muutimme perheeni kanssa viime vuonna omakotitalosta kerrostaloon ja muuttoaikana ihmettelin miten voikaan olla niin paljon kaikkea tavaraa...ihania neulomuksia sinulla <3 minulla oli trikookuteesta tehtyjä koreja joille ei oikein ollutkaan käyttöä niin purkasin ja kävin ostamassa tuota vähän lisää ja teinkin niistä maton joka pääsi heti käyttöön :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on sama juttu edessä: muutto omakotitalosta kerrostaloon... kyllä joutuu tavaraa ja etenkin huonekaluja karsimaan! Joskus on hyvä purkaa ja tehdä uusiksi, saa mieluisampaa ja käyttöön jotain kivaa.

   Delete
 2. Mä purin tällä viikolla pari työtä. No okei, ne oli kyllä keskeneräisiä mutta silti. Välillä on vaan pakko purkaa jos tuntuu siltä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse olen tänä keväänä purkanut jo neljät keskeneräiset sukat ja yhden neuletakin alun. Joskus ei vain onnistu!

   Delete
 3. Hmm, olisko helpompi lahjoittaa nuo tarvitseville kuin purkaa, oikoa lanka, keriä ja säilöä se mahdollista inspiraatiota varten ja sitten neuloa ehkä ei niin mieluisasta langasta ehkä ei niin kivaa mallia kuin haluaisi?
  Itse olen ei-mieluisat neuleet suosiolla antanut eteenpäin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisihan se helpompaa ja mieluusti tekisinkin niin, mutta minulla ei ole ketään, jolle suoraan lahjoittaa näitä. Yhtä pienikokoisia kuin minä ei tuttavapiirissäni ole ja monille eivät käyttämäni värit kelpaa - nyt kun on muodissa musta-harmaa-valkoinen arkkitehti-look. Monissa näissä on sitten kuitenkin lankoja, joista tykkään ja rahaakin on niissä kiinni, joten pistän vaikka hyväntekeväisyyteen ne, joita en kelpuuta värien puolesta enää itselleni ja puran ne, joissa on mielestäni kivat langat ja teen niistä jotain uutta kivaa. Taidotkin ovat vähän karttuneet siitä, kun ensimmäisiä töitäni teen, joten varmaan on tässä tullut opittua yhtä sun toista.

   Delete
 4. Voi, mikä vuoristorata talokauppojen suhteen, mutta onneksi onnellinen loppu!

  Sama aihe minullakin viimeisessä postauksessani, kuten tiedätkin, että purin vanhan neuletakin ja tekaisin uuden neulepuseron. Vielä toinen vanha pusero odottaa muodonmuutostaan, mutta siitä taitaa tulla laukku. :) Silti nykyisin tarvitsee enää harvemmin purkaa valmiita töitä, koska usein jo tehdessä tulee tunne, ettei tule mieluista, joten lähinnä puran ja veivaan edestakaisin keskeneräisiä. :D

  Tsemppiä purkuhommiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuten ennenkin ollaan todettu, niin meillä nämä ajatukset kulkevat samoja ratoja yhtä aikaa. Olen tuota purkupostausta jo pitkään pohtinut ja sitten näin eilen, että olit jo ehtinyt kokonaisen uuden työn tehdä puretusta työstä! :D
   Minustakin tuntuu, että olen alkanut jo tehdessä oppia, mikä toimii. Tänä vuonna olen purkanut jo neljät villasukan alut ja yhden neuletakin alun miltei heti kättelyssä. Siksi ei toisaalta ole nyt ehtinyt valmista blogiinkaan, kun koko ajan aloitan ja puran... eli sama meininki täällä! Kiitos tsempeistä! <3

   Delete
 5. Olen samaa mieltä, että purat ne joiden langoista voisit kuvitella neulovasi jotain uutta. Itse sain juuri purettua neuletakin tekeleen, jota innolla neuloin alkuvuodesta, mutta valmistuttuaan mitoitus oli sittenkin pielessä. Lanka oli kyllä väriltään niin kivaa, että uskon siitä neulovani vielä jotain kivaa :)
  Tsemppiä muuttohässäkkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle sattuu paljon nykyään tuota, että puran jo nopeasti tehdessä, kun huomaankin, ettei mene ihan kohdilleen. Siinä mielessä on jo kokemus auttanut, etten tee enää yleensä loppuun saakka, jos ei heti aluksi kaikki toimi! Kiitos paljon, tsemppiä tarvitaan... <3

   Delete
 6. Sympatisoin muuttoa todella paljon, meillä sama rumba menossa - tosin kerrostalosta isompaan kerrostalokotiin. Tavaraa on kyllä tullut karsittua ahkerasti ihan vain kantamaan joutuvien työmäärää silmällä pitäen. Tsempit sinne, toivottavasti hullunmylly ei kauheasti käy ahdistamaan!

  Purkamaan olen joutunut parikin työtä, useimmiten kyse on pienten lasten pieniksi menneistä sukista joten ne on helppo lahjoittaa eteenpäin paikallisen urheiluseuran onnenpyörä-arpajaisiin. Surettaa hieman tuo purku-uhan alle joutuminen, mutta jos vaate ei ole hyvä päällä niin silloin se on paras ratkaisu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ei paljon kannata hyllyillä pitää hyllyn täytettä, jos ne voi purkaa ja saada uudelleenkäyttöön sitten sitä kautta. Nuo pari lasten pieniksi jäänyttä ja pohjasta rikkimennyttä sukkaa voisin käyttää ihan terittämällä uusiksi. Pikkaisen vaan varteen lisää pituutta samalla niin hyvä tulee.
   Tuo muuttoprosessi on vielä tällä hetkellä tosi ahdistava, koska meillä ei ole uutta asuntoa vielä tiedossa ja vanhasta pitäisi jo kuukauden päästä luopua... Todennäköisesti uusi asunto on kuitenkin noin puolet pienempi, joten karsintaa on hyvä tehdä nyt jo hyvissä ajoin! Kiitos paljon tsempeistä. <3

   Delete
 7. Ymmärrän purkuvimman! Itsekin hyvin herkästi puran neulomuksia, etenkin jos lanka on ihanaa ja jos käyttämättä jäämisen syynä on jokin sellainen vika joka todennäköisesti ärsyttäisi seuraavaakin käyttäjää. Tusinalangasta tehtyjä, sinänsä onnistuneita, olen antanut surutta hyväntekeväisyyteen. Yksi vaihtoehto on vielä miettiä, olisiko korjaaminen paremmin käytettäväksi mahdollista. Itse olen esim. neulonut liian lyhyeen paitaan vyötärölle uuden resorin, ommellut epäonnistuneen nappilistan tilalle kankaisen version ja purkanut kuristavan poolokauluksen avarammaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä se, noissa on ainakin tuo yksi villatakki, jonka saan helposti korjattua, koska nappilista on tehty jälkikäteen ja hihat ylhäältä alas, joten on helppo pidentää hihojakin ja korjata se ruma nappilista. Voi olla, että lahjoitan yksinkertaisesti pois nyt nuo ihan onnistuneet työt ja puran epäonnistuneet.

   Delete

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.