SLIDER

Kirja-arvostelu: Jämälankasukat


Jämälankoja kerääntyy varmasti jokaiselle neulojalle tai virkkaajalle. Entisaikaan näitä kutsuttiin nimellä "jätelangat", mutta onneksi nyt tuo jämälanka-nimitys on keksitty, sillä se on mielestäni kuvaavampi. Nämä ovat kuitenkin lankoja, joita voi vielä käyttää, eivätkä ole mitään roskia sinänsä, vaikka tiedänkin, että on myös ihmisiä, jotka heittävät keränloput roskiin. Tänä päivänä kuitenkin on olemassa niin paljon ihania ohjeita pienille langanlopuillekin, että viimeistään nyt kannattaa pohtia, josko sittenkin pienetkin nöttöset käyttäisi hyväksi - ja jos ei itse halua lyhyemmistä langanpätkistä tehdä, niin ehkä ne jämälankakerät voi lahjoittaa jollekulle toiselle tai pistää kirppikselle myyntiin. Itsekin olen ostanut kirppiksiltä jämälankapusseja ihan vaan sen takia, että niissä on monesti sellaisia värejä, joita itse en kokonaista kerää ostaisi, mutta juurikin kivoihin jämälankatöihin tai raitasukkiin ovat onnen omiaan.

Pirjo Iivonen on tehnyt hienon Jämälankasukat-kirjan*. Kirja alkaa tärkeällä informaatiolla eri vahvuisista langoista sekä väriopista. Varsinkin, kun neulotaan erilaisia jämälankoja yhteen, on osattava yhdistää saman vahvuisia lankoja mutta myös osattava sommitella värejä yhteen. Etenkin värimaailman suhteen kirja antaa hyviä vinkkejä.  


Kirjassa opetetaan myös, miten lankaa voi jatkaa, ja miten päätellään neuloessa. Kirjassa on lisäksi käytetty paljon erilaisia tekniikoita. Ohjeita on 20. Näistä ohjeista suosikeikseni nousivat Karamelli, Nonparelli, Huvikumpu, Tunturipuro, Karkelo ja Häivähdys purppuraa.Kaikissa ohjeissa on toinen toistaan herkullisempia värejä ja paljon hauskoja yksityiskohtia, jotka houkuttelevat neulomaan. En ole vielä päättänyt, mitkä sukat teen näistä ensin, mutta varmasti tämä kirja tulee käytössäni kulumaan. Jonkun verran aivan riemunkirjavia pienen pienistä langanlopuista tehtyjä ohjeita olisi vielä kiva saada, joskin itse paljon käytän luovalla tavalla aivan erivärisiä lankojakin yhdessä monissa kirjoneuleohjeissa noin yleisestikin, mutta joku muu ehkä toivoisi vielä selkeitä ohjeita sellaisiinkin sukkiin. 


*Kirja on saatu arvostelukappaleena Moreenilta.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.