SLIDER

Kylpyhuoneen räsymatto - Bathroom ragrug


(English version below)
Keväisin minulla on ollut tapana istua pihalla auringonpaisteessa ja leikata vanhoja vaatteita matonkuteiksi. Vaan eipä tänä keväänä ole paljon huvittanut räntäsateessa istuskella... Onneksi on lasitettu parveke, jonne ei sisään sada, mutta kovin lämmin siellä ei ole mitään tehdä.

Olen kuitenkin aikani kuluksi (heh...) leikellyt rikkinäisiä sukkia kuteiksi ja pyöräytin niistä virkatun maton lasten vessaan. Käytin sekä aikuisten mustia sukkia että lasten värikkäämpiä mustapohjaisia sukkia. Sukkia on helppo leikata, kun niissä ei ole edes saumoja ja voi vaan vetää ympäri nopeasti saksilla. Itsehän käytän kyllä saumakohdatkin, en leikkaa niitä pois, sinne ne menevät sekaan ihan näppärästi virkatuissa tai neulotuissa matoissa. Kangaspuilla kudotussa varmasti enemmän häiritsevät, kun ei tule niin tasalaatuista mattoa. Jostain syystä minusta virkatuissa matoissa pienet paksummat kohdat saumakohdissa ja kuteiden vaihdon yhteydessä eivät haittaa, vaan tuntuvat mukavan hierovilta jalkapohjissa. 


Ohjeena käytin alun perin 1970-luvun Kotiliesi-lehdessä ollutta maton ohjetta mutta sitten päätin loppuun soveltaa toista 1970-luvun matto-ohjetta, joten tästä tuli sitten tällainen sekasikiö. 

Viime keväänä virkkasin lasten vanhoista vaatteista tällaisen maton - se on nyt itse asiassa päätynyt meidän makuuhuoneeseemme. Enemmän matosta voi lukea tästä postauksesta.


Aiemmin olen myös tehnyt kesätalollemme mattoja ja muuta kodin tavaraa vanhoista vaatteista. Niistä voit lukea enemmän tästä. Vähän toisenlaisia töitä ovat aiemmin neulomani Jokerit-matto ja virkattu Lemmy-matto.

Nyt vein kesätalollemme kesää varten ison kasan käytöstä poistettuja vaatteita odottamaan kesälomaa ja aikaa leikellä niitä pihalla. Ennen vanhaan oli kuulemma oikein talkootyönä tapana leikata vanhoja vaatteita matonkuteiksi, mistähän saisi sellaista apua... 

In English:

I am a huge fan of upcycling and making things from old clothes. Crocheting rugs is one of my favourites. This black bathroom ragrug is made of old broken socks (yes, you read right). They are actually the best material for ragrugs: easy to cut, no seams, and very durable. 

I have also previously made many ragrugs, more about them on the posts below:


6 kommenttia

 1. Toivotaan että säät lämpenee! Kivoja mattoja olet tehnyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan todella! Kyllä oltaisiin vähän lämpimämpää ansaittu jo tänne... :)

   Poista
 2. Tää on loistava idea! Minäkin olen jemmannut trikoovaatteita samaan tarkoitukseen, mutta sukkia ei ole tullut mieleenkään säästää. Värikäs matto on myös kivan näköinen👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Kati! Olen itse asiassa käyttänyt aiemminkin lasten sukkia noihin muihinkin värikkäisiin mattoihin, joita olen tehnyt, ja koreihin. Ne ovat tosi jämäkkää materiaalia, joten sopivat hyvin trikoovirkkauksiin. Tässä matossa oli nyt noin vuoden ajalta kertyneet sukat, Lemmy-matossa oli myös mustia sukkia käytetty. Vielä piisaa monta kassillista vaatetta leikeltäväksi. Minulla on suunnitelmissa virkata pitkä räsymatto meidän kesätalon pihasaunan pukuhuoneeseen seuraavaksi.

   Poista
 3. Tykkään näistä virkatuista, pyöreitä matoista, mutta en ole koskaan ajatellut, että niihin voisi hyödyntää sukkia. Loistava idis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu. Ne ovat tosiaan hyvää materiaalia. Pitäisi ehkä tehdä video, miten ne leikkaan, koska niistä kannattaa leikata kantapää pois, se on yleensä hiutunut. Sihenkin olen kehittänyt tekniikan. Tuo ylläoleva matto näyttää muuten mielestäni luonnossa paremmalta kuin kuvissa.

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.