SLIDER

Nollaig-joulusukat + ohje

Nollaig Chridheil! Eli hyvää joulua gaelin kielellä!

Tänään avautuu käsityöblogien joulukalenterin 8. luukku täällä ja paljastaa Fair Isle -joulusukat ja ohjeen niihin. Fair Isle on saari Skotlannissa, jossa tämä kirjoneuletyyli on ollut perinteinen. Koska joulu on Skotlannin gaelin kielellä nollaig niin sukkien nimi on tietenkin Nollaig eli Joulu. 


Sukkiin on käytetty lankavarastostani löytyviä lankoja ja jämälankakeriä, joten tuota vihreää lankaa ei ilmeisesti enää ole saatavilla ja Polkkaakin löytyy vain tietyistä nettiliikkeistä niin suosittelen heti alkuun, että vaihdat värit toisiin eli esimerkiksi tuollainen tummempi joulunvihreä ja Polkan sijaan punainen tai viininpunainen väri tai mielesi mukaan kolme tai useampi eri väriä. Tuo raitalanka ei ihan parhaalla tavalla erottunut noista kuvioista, mutta halusin nämä sukat tehdä nimenomaan jämälangoistani ja jämälangat ylipäänsä sopivat kyllä erinomaisesti näihin kuvioihin.

Pidemmittä puheitta: ohje, ole hyvä!


Nollaig-joulusukat

Koko: 37/38
Lanka: Novita 7 Veljestä vihreä (036), valkoinen (011) ja Polkka harmaa-viininpunainen
Langan menekki: pohjaväri vihreä 100 g, valkoinen 50 g, Polkka 50 g.
Sukkapuikot: 3,5 mm käsialan mukaan.
Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: Krs 1-4: *2 s oikein, 2 s nurin*, toista *-*.  Krs 5: Neulo oikeat silmukat ristiin niin, että neulo ensin taempi silmukka takanurkasta oikein, sen jälkeen etummainen silmukka etunurkasta oikein. Päästä silmukat pois puikoilta, neulo 2 s nurin. Toista koko kerroksen ajan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm
Oma malli, kuvioita haettu Mary Jane Mucklestone: Fair Islen neulemallit -kirjasta

Luo pohjavärillä 48 silmukkaa sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten pohjavärilangalla suljettuna neuleena joustinneuletta kerroksia 1-5 yhteensä kaksi kertaa ja sen jälkeen kerrokset 1-4 yhden kerran. Neulo sitten kaksi kerrosta sileää vihreällä ja aloita kirjoneule kaavion mukaisesti.

Aloita kirjoneule kaavion 1 riviltä 1 ja toista mallikerrosta aina kerroksen loppuun saakka. Kirjoneuletta neuloessa voit kääntää neuleen nurja puoli päällepäin niin vältyt kiristäviltä langanjuoksuilta. Muista sitoa lanka toisen värin kanssa, jos on enemmän kuin kolme silmukkaa yhdellä värillä mallikerrassa.

Kaavio 1

Aloita kantalappu pohjavärillä neulomalla I puikon 24 silmukkaa IV puikolle. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa eli 24 kerrosta.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskellä olevat silmukat pysyvät samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle, 4 silmukkaa kummallekin.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat pohjavärillä kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla silmukoilla sileää kirjoneuletta kaavion 2 mukaan ja tee samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta, tee kavennuskerros. Kun I ja IV puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa, lopeta kavennukset. Kuvio ei mene kavennusten kohdalla aina tasan, joten II ja III puikoilla aloita kuvio aina kaavion uudella rivillä samasta kohdasta kuin edellisillä kerroksilla, jottei kuvio mene sekaisin. Toisaalta tällaisessa kirjoneulekuviossa se ei ole ihan niin nuukaa, vaikka menisi kuvio vähän väärinkin. Jatka kirjoneuletta mallin loppuun sitten kaavioiden 3 ja 4 mukaan ja neulo loppuosa pohjavärillä, kunnes pohjan pituus on 19 cm koossa 37 tai 19,5 cm koossa 38 tai pikkuvarvas peittyy.

Kaavio 2


Kaavio 3Kaavio 4


Aloita sädekavennukset. Neulo 4 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 o yhteen joka puikolla ja tee neljä välikerrosta. Neulo 2 o, 2 o yht, 2 o, 2 o yht joka puikolla ja neulo kaksi välikerrosta. Neulo 1 o, 2 o yht, 1 o, 2 o yht joka puikolla ja neulo yksi välikerros. Neulo loput silmukat kaksi oikein yhteen ja vedä katkaistu lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele.


Eilinen luukku avautui Käsintehtyä ja kaunista -blogissa ja paljasti tonttulakit tähtikuosilla. Huomisen luukun tarjoaa Kototeko, mistä löytyy hyasinttijoulupallo makrailemalla.

10 kommenttia

 1. No onpa kivat sukat :) Täytyypä laittaa ohje neulomislistalle! :)

  VastaaPoista
 2. Valtavan kauniit ja täydelliset joulun värit :)

  VastaaPoista
 3. Hienot kuviot ja ovat sovellettavissa moneen muuhunkin neuleeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, Johanna, nämä Fair Isle -kuviot sopivat puseroihin ja myssyihin ja kaulaliinoihin ja vaikka mihin.

   Poista
 4. Ai miten ihanat villasukat! <3
  Ja vielä sellaiset jouluväriversiot, jossa punainen ei ole liian vallitsevana. En tiedä milloin ehtisin ohjetta kokeilemaan, mutta väriyhdistelmän kaappaan kyllä näillä näppäimillä inspiraatiokansiooni

  VastaaPoista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.