SLIDER

Keskeneräisten keskiviikko: Marraskuu

nalletaika neulemekko craft candidate

Minulla oli tässä jokin aika sitten olo, että kaikki neuleet tökkivät. Halusin aloittaa jotain uutta, ja monta iltaa meni etsiessä lankoja ja ohjeita, jotka jotenkin innostaisivat. No, sen seurauksena ehdin yhdet palmikkosukat suunnitella ja neuloa melkein terään saakka ja sitten purin ne, kun eivät miellyttäneet, sekä pari muuta neuletta aloittaa ja purkaa. Nyt on kuitenkin puikoilla ihan kiinnostavia töitä ja niistä seuraavaksi enemmän.


Harmaa Nalle-Taika-neulemekko

Suunnittelija: Lea Petäjä
Ohje: Malli 31 Amaryllis-neulemekko, Novita Talvi 2019
Koko: XS
Lanka: Novita Nalle Taika harmaa-luonnonvalkoinen (844) ja Novita Nalle harmaa (043)

Tämä neulemekko (kuva ylimpänä postauksessa) on tarkoitus tulla käytettäväksi aiemmin tekemäni saumattoman neuletakin kanssa. Poiketen tuosta alkuperäisestä ohjeesta teen kaarrokkeen vuorotellen harmaalla Nalle-langalla ja harmaa-luonnonvalkoisella pätkävärjätyllä Nalle Taika -langalla neuloen yhden kerroksen kutakin. Luulen, että Taika-lanka riittää jopa yli kaarrokkeen, joten täytyy sitten pohtia, jatkanko sillä vielä siitä eteenpäin, vai teenkö loppuosan mekosta pelkällä harmaalla. 


V-aukkoinen neulepaita

Ohje: Muokattu Erika Knight: Neuleita miehelle -kirjasta
Koko: L
Lanka: Gjestal Merino Babyull laivastonsininen (810)
Puikot: 2,5 mm ja 3 mm pyöröpuikot

Isäni toivoi joko armeijanvihreää tai laivastonsinistä neulepaitaa. Kolme vuotta sitten neuloin hänelle havunvihreän villapaidan seiskaveikasta. Nyt isä on toivonut ohuemmasta langasta uutta paitaa ja mieluiten V-aukkoista. Äiti sanoi, että voisi tehdä toisen värisen kuin edellisellä kerralla, joten tilasin netistä alkuvuodesta laivastonsinistä lankaa. 

Koska viimeksi tein paidan paloista ja olen sittemmin alkanut neuloa saumattomia neuleita, halusin tehdä tämänkin paidan mahdollisimman saumattomasti. Oikeanlaista ohjetta en kuitenkaan onnistunut löytämään, mutta Erika Knightin kirjassa Neuleita miehelle oli kaunis klassinen V-aukkoisen neulepaidan ohje. Päätinkin yrittää muokata ohjetta ainakin osittain saumattomasti eli aloitin vartalo-osan tekemisen alhaalta ylös saumattomasti. 

Olen nyt kainaloiden kohdalla ja seuraavaksi aloitan pähkäilyn siitä, teenkö yläosat ja hihat erikseen vai sovellanko ohjetta siten, että saisin hihat tehtyä seuraavaksi ja yhdistettyä alaosan kanssa niin, että lähtisin vaikka raglanlisäyksillä sitten ylöspäin. Tuo V-aukko tuo nimittäin siihen omat haasteensa, joten helpointa saattaisi olla tehdä etu- ja takakappaleet nyt erikseen tasona.

Oliivinvihreä neuletakki

Suunnittelija: Teija Kolehmainen ja Lea Petäjä
Ohje: Malli 20, Suuri Käsityö 8/2020
Koko: XS
Lanka: Novita Isoveli oliivinvihreä (334)
Puikot: Pyöröpuikot (80 cm) 6 mm

Tästä neuletakista jo viimeksi mainitsin, että haluaisin ottaa työn alle. Tuo väri tuntuu ihanalta takissa, vaikka aiemmin tekemäni pipon ja kaulurin tuosta oliviinvihreästä Isoveli-langasta olenkin sittemmin lahjoittanut muualle, kun väri ei ollut ihan paras minulle suoraan kasvoja vasten, jäi hieman liian olmiksi. Isoveli-lankaa minulla on varastoissani vain kaksi ja puoli kerää mutta käytän lopputakkiin samanväristä seiskaveikkaa kaksinkertaisena, sillä sitä minulla on vielä yllin kyllin jäljellä. 

Isoilla puikoilla neulominen tuntuu myös niin palkitsevalta, kun työ etenee nopeasti! Olen muuten huomannut, että Novitan malleja katsellessa silmäni aina osuu Lea Petäjän suunnittelemiin töihin, vaikken suunnittelijan nimeä ensimmäisenä katsokaan. Tykkään selvästi niiden klassisesta kauneudesta.


Fair Isle -jämälankasukat

Oma malli, kuvioita haettu Mary Jane Mucklestone: Fair Islen neulemallit -kirjasta
Koko: 38
Lanka: Novita 7 veljestä Eero harmaa (043) ja erivärisiä ja -pituisia jämälankoja

Olen vuosien varrella kerännyt kaikki pienimmätkin langanpätkät talteen ja nyt otin ja kasasin ne yhteen tehdäkseni niistä jämälankasukat. Päävärinä käytän harmaata ja kuvioita ja värejä olen sommitellut sitä mukaa kuin olen sukkaa neulonut. Teen kahta sukkaa yhtä aikaa, jotta niistä tulee samanlaiset. Nämä sukat valmistuvat varmaan tuota pikaa, niin kiva on vaihdella eri värejä ja jännittää, miten pitkälle hyvinkin lyhyt pätkä riittää!

Luulen kuitenkin, että tämän projektin jälkeen heitän pois ne ihan pikkuruiset pätkät, joita olen käyttänyt peukaloaukkoja markkeeramaan, jos ne eivät näihin sukkiin mene ja jatkossa säästän vain puoli metriä ja sitä pidemmät langanpätkät. Toiset heittävät pois alle metrinkin pituiset mutta puolesta metristä saa jo sukkiin hyvän rivin...

Kaikki työt teen edelleen lankavarastoista löytyvistä langoista ja jämälangoista siis. Tarkoituksenani on vähentää langanmäärää kotona nyt huomattavasti. 

Käytätkö sinä langat viimeiseen milliin saakka vai laitatko keränloput pois suosiolla? Mitä töitä sinulla on keskeneräisinä?
6 kommenttia

 1. Joo, se on muuten jännä, että monesti osuu saman suunnittelijan mallit puikoille. Mulla on "ongelmana" noi jämälangat kun niitä kertyy ja kertyy ja sitten ei kuitenkaan ole tarpeeksi esimerkiksi sukkiin. Mutta ehkä tästä nyt inspiroituneena otan puikoille piakkoin jämälankasukat ja täytyy varmaan tehdä molemmat samaan aikaan niin ei tarvitse jännittää ainakaan niin paljon lankojen riittävyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama on ollut mulla mutta nyt otin nämä tosiaan työn alle... Kohta pääsen jo esittelemään lopputulosta. :)

   Poista
 2. Jämälangat hengaavat pestyissä isoissa kurkkusalaattipurkeissa ja käytän ne sitten sukkien varsiin jämäraitoina. Kaikki pitää käyttää mahd. loppuun saakka, mutta ehkä 20 cm menee miun raja roskiinheittämispituuden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että nyt alan kriittisemmin katsoa, mitä säästän. Heitin pois jo nuo ainakin 20 cm lyhyemmät langanpätkät, joita en saanut noihin jämälankasukkiini. :D

   Poista
 3. Kivoja keskeneräisiä sinulla! Mulla on kesken yhdet lapaset ja kahdet sukat, joista toiset on onneksi päättelyä vaille valmiit. Lisäksi keskeneräisenä osottelee virkattu peitto, jota aloitin tekemään kesällä. Kyllähän näitä näköjään riittää :) Säästän jämälangat aika tarkkaan, langanlopuista olen tehd´nyt esim. patalappuja ja dominopeittoja. On jotenkin hirveän ilahduttavaa, kun jämistä saa vielä tehtyä jotain käyttökelpoista. Mukavaa alkavaa viikkoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jämälangat ruokkivat luovuutta. Siksi tykkään kovasti tehdä niistä erilaisia juttuja. Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.