SLIDER

Adaira (Fair Isle) -jämälankasukat + ohje


Oletko kaivannut ohjetta ihan niille kaikkein pienimmillekin jämälangoille? No nyt minulla on antaa sellainen ohje. Olin itse säästellyt vuosikausia pienenpieniä langanpätkiä ja käyttänyt niitä esimerkiksi lapasten peukaloaukkoa markkeeraamaan ja siirtämään puseroiden hihoja erilliselle langalle ja niin edespäin. Pienimmät langanpätkäni olivat varmaan jotain kymmenen senttiä pitkiä. Järjestin kaikki pätkät ja lähdin niitä sommittelemaan väreittäin ja suunnittelemaan Fair Isle -tyyppisiä sukkia niistä.


Pohjaväriksi täytyy kuitenkin ottaa isompi lankakerä, jotta tulos olisi hieman harmonisempi ja itse valitsin neutraalin harmaan. Tuo toinen raitaväri on kuitenkin suht pieni jämälankapallero eli tuo vihreä tuossa yllä olevassa kuvassa vasemmalla kolmannessa rivissä toinen ylhäällä. Lankaa ei siis kovin paljon tarvita!


Näitä sukkia oli todella koukuttavaa neuloa, kun sai vaihdella värejä koko ajan ja kuviot vaihtuivat myös. Näissä on myös se kiva, että jos lanka loppuu kesken, voi ottaa vain jonkun suht lähellä olevan toisen värin tilalle vaikka kesken kuvionkin. Ei tee siis yhtään mitään! Minullakin loppui vaaleanpunainen lanka mutta laitoin pikkupätkän viininpunaista kuvion loppuun ja vaaleansinisen loppuessa käytin turkoosia. Tämä on tietysti helpointa huomata, kun tekee sukkia yhtä aikaa joko loopaten tai toisilla puikoilla.


Sukkien nimeksi annoin Adaira, joka on skotlantilainen tytön nimi ja tarkoittaa jotakuinkin kapeaa joen kahluupaikkaa tammipuiden alla. Sellainen minusta näistä väreistä tulee mieleen. Skotlannilla on minulle erityinen paikka sydämessäni, sillä olen asunut nuoruudessani Skotlannissa. Ehkä siksi myös nämä Fair Isle -neuleet ovat todella rakkaita minulle.


Tässä siis ohje sukkiin. Muistathan, ettei näitä ole mitenkään koeneulottu muuta kuin minun toimestani, joten jos jotain virheitä ohjeessa on niin voit myös niistä minulle ilmoittaa. Huomioithan myös, että kaavio 2 on epähuomiossa 6 silmukan mukaan tehty eikä mene tasan puikoilla mutta sen voi lopettaa aina kesken eikä tosiaan haittaa, vaikkei kavennusten kohdalla saa sitä tasan menemään. 


Adaira 

Fair Isle -jämälankasukat

Oma malli, kuvioita haettu Mary Jane Mucklestone: Fair Islen neulemallit -kirjasta
Koko: 37
Lanka: Novita 7 veljestä Eero harmaa (043) ja erivärisiä ja -pituisia jämälankoja.
Langanmenekki: 102 g
Sukkapuikot: 3-3,5 mm käsialan mukaan. Itse käytin 3,5 puikkoja varressa mutta 3 puikkoja jalkapohjaa tehdessäni, koska minulla oli poikkeuksellisesti 13 s kullakin puikolla eli 4 silmukkaa enemmän kuin normaalisti sukkaa tehdessä mutta koska kirjoneuleesta tulee helposti kiristävämpää niin tällä keinoin sukasta tuli juuri sopiva itselleni - siis enemmän silmukoita mutta pienemmillä puikoilla. 
Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *-*. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm

Luo 48 silmukkaa sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten harmaalla langalla suljettuna neuleena joustinneuletta 4 cm.

Aloita kirjoneule kaavion 1 riviltä 1 ja toista mallikerrosta 12 kertaa.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon 24 silmukkaa IV puikolle. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa eli 24 kerrosta.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskellä olevat silmukat pysyvät samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle, 4 silmukkaa kummallekin.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla 58 silmukoilla sileää kirjoneuletta kaavion 2 mukaan ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta, tee kavennuskerros. Kun I ja IV puikoilla on jäljellä 14 silmukkaa, lopeta kavennukset ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle, 13 s kullekin. Kuvio ei mene kavennusten kohdalla tasan, joten II ja III puikoilla aloita kuvio aina samasta kohdasta kuin edellisillä kerroksilla, jottei kuvio mene sekaisin. Toisaalta tällaisessa kirjoneulekuviossa se ei ole ihan niin nuukaa, vaikka menisi kuvio vähän väärinkin.

Jatka kirjoneuletta mallin loppuun kaavion 3 mukaan tai kunnes pohjan pituus on 19 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Neulo sitten joka puikon lopussa harmaalla langalla 2 silmukkaa oikein yhteen ja yksi välikerros. Aloita sädekavennukset. Nyt puikoilla on 12 silmukkaa kullakin. Neulo 4 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 o yhteen joka puikolla ja tee neljä välikerrosta. Neulo 3 o, 2 o yht, 3 o, 2 o yht joka puikolla ja neulo kolme välikerrosta. Neulo 2 o, 2 o yht, 2 o, 2 o yht joka puikolla ja neulo kaksi välikerrosta. Neulo 1 o, 2 o yht, 1 o, 2 o yht joka puikolla ja neulo yksi välikerros. Neulo loput silmukat kaksi oikein yhteen ja vedä katkaistu lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele.
4 kommenttia

 1. Kuin mun ajatuksista! Mulla on nyt missiona saada just tollaset pienen pienet kerät pois ja tää malli kuulostaa just hyvältä. Täytyy laittaa tää malli mieleen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Olisipa kiva nähdä, millaiset sukat tekisit samalla mallilla. Värejähän voi vaihdella ihan mielensä mukaan ja kuvioiden paikkaakin. Tuo ensimmäinen kuviorivi on muuten hyvä just sellaisille about 10 cm pikkupätkille.

   Poista
 2. Nämä ovat todelliset jämäsukat! Sievät vielä nimeä myöten. ♥
  Olen huomannut saman, että pienet nökkösetkin ovat yllättävän riittoisia, mutta ne helposti jättää nurkkiin pyörimään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Minulla jäi vielä todella paljon noita jämälankoja siitä huolimatta, että yhdet sukat jo näistä tein. Seuraavia siis suunnitellessa!

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.