SLIDER

Perussukat 3 o, 1 n -joustinneuleella + ohje

Viisi vuotta sitten Tampereen kädentaitomessuilla oli Novitan messustandilla myynnissä muun muassa tällaista vanhaa raitalankaa, jossa ei ollut muuta vyötettä kuin tuollainen, missä on kuva ja lukee Novita. Ostin silloin kolme kerää kympillä tätä punaharmaavalkoista lankaa (kaikkien muiden tarjousten lomassa...). Ei siis hajuakaan, minkä nimistä ja miten vanhaa lankaa tämä on. Jos joku tietää, niin vinkkaa ihmeessä! EDIT: Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmässä sain tietää, että kyseinen lanka olisi Polkka-lankaa.


Koronakeväällä neuloin äidilleni neuletakin käyttäen kaksi kerää tätä lankaa ja punaista seiskaveikkaa vuorotellen. Silloin huomasin, että nuo raidat eivät ihan parhaiten tuollaiseen työhon sopineet ja nyt sitten pähkäilin pitkään, mitä tekisin tästä lopusta langasta. Yhdet palmikkosukat jo ehdin aloittaa ja purkaa ne sitten, koska tämä lanka ei mielestäni istunut oikein kivasti palmikoihinkaan. Jotenka päätin tehdä ihan perussukat mutta kolme oikein, yksi nurin -joustinneuleella. Lisäksi jatkoin joustinneuletta sukan päällä II ja III puikoilla kärjen loppuun saakka niin pitkään kuin pystyin. Nyt tuli tuo raitakuvio mukavammin esille, joskin kantapään olisi ehkä voinut tehdä yksivärisellä langalla välissä mutta halusin kerrankin tehdä sukat ihan yhdestä kerästä.

Laitan tähän nyt ihan ohjeen näihin perussukkiin, sillä harvemmin tuntuu löytyvän ohjeita tällaisiin sukkiin, joissa on päällisosa tehty joustinneuleena. Tällä tavalla saa kuitenkin todella istuvat sukat erilaisiin jalkoihin, vinkkinä erityisesti miesten sukkiin tämä toimii hyvin (kurkkaa vaikka nämä veljelleni tehdyt perussukat, jotka tein kesällä jo valmiiksi pukinkonttiin).

3 o + 1 n -joustinneulesukat

Koko: 37
Puikot: 3½
Lanka: Novita 7 veljestä Polkka (punaharmaavalkoinen raitalanka)
Langanmenekki: 97 g
Mallineule: Joustinneule *3 o, 1 n*, toista *-*. Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki silmukat oikein. 
Tiheys: 21 s oikeaa neuletta = 10 cm

Luo 48 silmukkaa sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena joustinneuletta 14 cm.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon 24 silmukkaa IV puikolle. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa eli 24 kerrosta.

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskellä olevat silmukat pysyvät samana eli 8 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle, 4 silmukkaa kummallekin.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s (itse otin 14 s + 1 s) puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s (itselläni oli siis 14 s + 1 s) puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla 58 s (minulla oli 62 s) silmukoilla joustinneuletta II ja III puikoilla ja I ja IV puikoilla sileää oikeaa neuletta.  Tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta, tee kavennuskerros jne. Kun I ja IV puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa, lopeta kavennukset ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle, 12 s kullekin.  Jatka kunnes pohjan pituus on 19 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Neulo sitten joka puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja yksi välikerros. Aloita sädekavennukset. Neulo 4 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 o yhteen joka puikolla ja tee neljä välikerrosta. Neulo 3 o, 2 o yht, 3 o, 2 o yht ja neulo kolme välikerrosta. Neulo 2 o, 2 o yht, 2 o, 2 o yht ja neulo kaksi välikerrosta. Neulo 1 o, 2 o yht, 1 o, 2 o yht ja neulo yksi välikerros. Neulo loput silmukat kaksi oikein yhteen ja vedä katkaistu lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele.

Tee toinen sukka samoin mutta huomio raitalankaa käytettäessä, että aloitat samalla värillä toisenkin sukan, jotta saat raidat kohdilleen samalla tavalla kuin ensimmäisessäkin sukassa!


Käytin näissä siis kiilakavennuksia enemmän silmukoita kuin normaalisti poimittaisiin kantalapusta eli 12 s + 1 s sijaan otin 14 s + 1 s, jotta sukat eivät varmasti kiristäisi yhtään. Ne kun ovat tulossa 75-vuotiaalle äidilleni joululahjaksi ja olen joskus tehnyt hänelle sukat, jotka eivät ole nilkasta mahtuneet jalkaan ja jalkapöytäkin on ollut liian pieni niin halusin tehdä mahdollisimman joustavat sukat nyt. Lisäksi tein sädekavennuksen, sillä se on mielestäni kaikkein kaunein ja istuvin kärkikavennus.


Sukat annan siis äidilleni joululahjaksi. Nämä värit ovat todellakin jouluiset! Jotain muutakin täytyy kaveriksi sukille keksiä, mutta tiedän, että äiti arvostaa eniten käsintehtyjä lahjoja.

Onko sinulla jo joulupaja käynnissä? Mitä käsintehtyä olet tekemässä lahjaksi?

Tämän vuoden lankatilastoja vielä loppuun:

Kulutetut langat valmiissa töissä: 3361 g + 97 g = 3458 g
Ostetut langat: 2200 g

2 kommenttia

  1. En yleensä osaa käyttää näitä raitalankoja missään, mutta toi lankahan on ihan älyttömän nätti ja tulee just parhaiten esille ihan pelkästään ja olet tehnyt tosi nätit sukat. Tuo joustin oli itselle ihan uutta kun jossain sen bongasin ja sillä täytyy kyllä tehdä enemmänkin sukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on tuntunut, että raitalangat ovat tuottaneet todella paljon päänvaivaa, mutta tajusin nyt vasta, että tällaisiin tavallisiin sukkiin ne ovat juuri omiaan. 3 o, 1 n -joustinneule on minusta yksi kauneimpia joustinneuleita. Käytän sitä usein lapasten varressa myös.

      Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.