SLIDER

Vuodenaika-haaste: Kevät: Räsymattotakki ja farkkumekko lapselle


Lupauduin mukaan Tavaroiden taikamaailma -blogin Vuodenaika-haasteeseen, jota Pipo-otus ystävällisesti emännöi. Nippanappa ehdin vastata kevään haasteeseen sen voimassaoloaikana mutta tässä tulee peräti kaksi kappaletta keväisiä käsitöitä: tytön neulejakku ja farkkumekko.

Viime vuonna tein siskontytölle syntymälahjaksi vauvan kietaisujakun. Nyt 1-vuotissyntymäpäivälahjaksi tein tämän raitajakun, jonka nimesin "räsymattotakiksi", kun isäni sanoi, että sehän näyttää ihan räsymatolta.  Siihen on käytetty erilaisia vauvanlankojen ja muiden pehmeiden lankojen kerien loppuja, yhteensä arviolta 250 g (en muistanut punnita lankoja ennen antamista, mutta käyttämäni ohjeen mukaan eri langalle suunniteltu 2-vuotiaan jakun langan menekki olisi tuon verran). Koska olen siis lankalaihiksella, en ole nyt halunnut ostaa yhtään uusia lankoja vaan teen kaiken olemassa olevista langoista ja pienistäkin jämälankakeristä. Käytin aina kolmea väriä kerrallaan kahden kerroksen raitoina. Kun yksi väri loppui, otin seuraavan samansävyisen langan tilalle.


Jakun ohje on nro 35 Lapsen jakku Kotiliesi Käsityö 1/2015 -lehdestä. Se olikin todella kiva malli neuloa, ylhäältä alas, ainaoikeaa ja vitosen pyöröpuikoilla! Lisäksi nuo olkapäiden lisäykset oli kivasti suunniteltu niin, ettei tarvinnut kuin katsoa tuo reikäkohta ja tehdä siihen samaan ne lisäykset langankierroilla. Violettisävyiset napit ovat nappivarastostani.

Toinen keväinen työ on omasta vanhasta farkkumekostani siskontytölle tekemäni farkkumekko koossa 98 cm. Ai miksikö tein omasta farkkumekostani pienemmän? No, viime syksynä ompelin itselleni tämän koeversiomekon vanhoista farkuistani. Sitten vain kävi niin, että kun en ollut huomioinut jo kuluneempien kohtien asettelemista muualle kuin kriittisiin saumakohtiin niin mekkoni pääsi ratkeamaan kainalosta kumarruttuani eteenpäin. Ensi kerralla täytyy siis huomioida kuluneiden kohtien poistaminen kokonaan tai siirtämällä niitä kohtiin, joissa kestävät kulutusta ja hankausta paremmin.

Siitä kuitenkin riitti kangasta hyvin tehdä pienempi mekko. Mallia lapsen mekkoon otin kirjasta Vanhat farkut uusiksi, josta löytyi tuo liivimekon kaava. En tehnyt vetoketjua taakse, vaan suurensin kaula-aukkoa ja ompelin pääntielle ja olkapäille valkoista kanttinauhaa. Siinä menee varmaan vielä tovi, ennen kuin siskontyttö on tämän kokoinen mutta eipähän jää heti pieneksi, toisin kuin nämä vauvan hellemekot, jotka viime kesänä ompelin.


Tällaisia lastenvaatteita tällä kertaa! Olipas kiva vihdoinkin saada jotain valmiiksi. Tämä alkuvuosi on ollut sellaista hullunmyllyä ja epäonnistumista käsitöiden kanssa, että on välillä harmittanut ihan hirmuisesti. Niin se vain se villatakkivuosi kuitenkin etenee: tämä oli jo toinen valmistunut neuletakki tänä vuonna. Ehkä otan tuon ompelunkin oikein erityisesti työn alle tässä joku päivä, jos muutakin kuin tuo farkkumekko valmistuisi.6 kommenttia

 1. Super suloinen mekko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Melissa! Mekko oli kohta 1-vuotiaan päällä vielä sen verran iso, että näytti lähinnä hauskalta haarniskalta mutta nopeasti nuo lapset kasvavat varsinkin tuossa vaiheessa ja kohta se on jo sopiva! Halusin kuitenkin hyödyntää nuo olemassa olevat taskut ja mekon piti siitä syystä olla tarpeeksi iso, jotta pystyin ne säilyttämään.

   Poista
 2. Kaunis räsymattoneule, ihanan harmoniset värit. ♥ Ja hyvä vinkki tuo farkkujen kulumien tarkistaminen uusiokäytössä, kiitos! Harmi tosin, että omasi repesi. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit. Oma haasteensa on kyllä jämälankoja käytettäessä, että värit varmasti jotenkin sopivat yhteen. Joo, ja täytyy tehdä uusi farkkumekko vanhan tilalle. Se hyvä puoli siinä on, että nyt voi ottaa opiksi vanhoista virheistä. :)

   Poista
 3. Tosi kivat haastetyöt! :) Tuo neule on suloinen. <3 Varmaan tuossa toukokuun ekalla viikolla tulee kooste näistä haastepostauksesta, kiva kun moni on nyt saanut haastepostaukset tehtyä! Vaikka ei se niin tarkkaa oo, hyväksytään ne "myöhässä" valmistuneetkin. ;) Ne vaan pääsevät koosteeseen sitten jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pipo-otus! Kiva juttu - jään odottelemaan koostetta!

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.