SLIDER

Villapaita isälle - Sweater for my father


Tein isälleni isänpäiväksi hänen toivomansa maastonvihreän villapaidan mutta pääsin antamaan sen vasta vähän myöhässä. Kylläpä jännitti. Viimeksi kun tein isälle jotain niin siitä tuli aivan liian iso... Vielä silloin aloittelevana neulojana olin olevinani niin tarkkaa tyttöä ja mittasin rinnanympäryksen ja sen mukaan valitsin sitten slipoverista L-kokoiselle miehelle XL-koon, kun ohjeessa niin luki. Olisi vähän pitänyt miettiä ja mitata työtä tehdessä, etenkin kun käsialani taitaa olla vähän löysempää, jolloin kannattaisi monesti valita yhtä kokoa pienempi malli.

No, siinähän neuloin ja neuloin kolmosen puikoilla mustaa Nalle-lankaa ja joululahjaksi annoin slipoverin, joka oli kuin säkki isän päällä. Yritin sitä sitten pienentää ompelemalla saumoja koneella sisään mutta ei siitä hyvää tullut, pituutta kun ei pystynyt nätisti sisään ottamaan. Parempi olisi ollut purkaa koko tekele ja tehdä langoista jotain uutta. Nyt menivät langatkin hukkaan.


Niinpä voitte kuvitella, miten peloissani olin tämän paidan suhteen. Nyt olin kuitenkin aika ajoin mitannut, että senttimetrit pitivät kutinsa leveyssuunnassa valitsemassani L-koossa. Malli valikoitui Novitan sivuilta. Sen piti olla peruspaita ja yksivärinen. Novitan Talvi 2004 -mallistossa oli miehen raitaneuleen ohje, joka oli riittävän simppeli malliltaan ja päätin tehdä sen mutta vain yksivärisenä.


Ostin viisi kerää Novitan havunvihreää 7 veljestä ja hamstrasin vielä myöhemmin yhden kerän lisää varmuuden vuoksi mutta niin vain kävi, ettei tähän paitaan mennytkään kuin neljä kerää eli 600 g! Lisäksi paitaa oli yllättävän miellyttävä neuloa, vaikkei siinä paljon vaihtelua ollut. Nopeastikin se valmistui, varsinkin kun otin käyttöön pyöröpuikot, jottei hartioille myöskään tulisi liikaa rasitetta. Seiskaveikka oli myös riittävän paksu lanka, jotta työkin eteni nopeasti. Aiemmin olen matkan varrella kertoillut paidan edistymisestä lokakuun keskeneräisessä keskiviikossa ja syyskuun keskeneräisten keskiviikossa.

Mutta nyt on siis isällä villapaita!Tämän villapaidan olisin yhtä hyvin voinut antaa joululahjaksi mutta koska paita valmistui sen verran ajoissa, halusin ilahduttaa isää jo aiemmin ja hyvä niin, koska nyt tämä postaus on myös ensimmäisen adventtisunnuntain luukku blogissa. Ensi sunnuntaina tuleva toinen adventtipostaus on samalla Käsityöblogien joulukalenterin 10. luukku. Käyhän myös kurkkaamassa blogin Facebook-sivut: siellä avautuu joka aamu pieni kuvakalenteri, josta löytyy ideoita vaikka joululahjaksi.

In English:

I made my dad for father's day an army green sweater he wanted. Last time I did something to my dad it became too big... Back then, as a novice knitter, I measured the chest and I then chose the XL size for a slipover to a man of size L when reading the instructions. My knitting style is a little looser, so it would have been worthwhile to choose a smaller size model. Well, I knitted and knitted the slipover with black Novita Nalle yarn with number three needles and gave the slipover as a Christmas gift, and it was like a sack on my father. :)

I tried to make it smaller by sewing the seams on a sewing machine but it was not very successful and the length was impossible to fix. It would have been better to unravel the whole slipover and make something new of the yarn. Now I can't use it anymore.

So you can imagine how scared I was about this woolly sweater. Now, however, I measured from time to time that the size held still. The pattern can be found on Novita Knits website but unfortunately in Finnish only. The Novita Winter 2004 collection had a sweater which was fairly simple and I decided to do it but only in one colour instead of stripes.

I bought five balls of Novita's forest green 7 Brothers yarn and later I even bought one more to be sure but it just happened that it only took 4 balls or 600 g to make the sweater! In addition, it was surprisingly nice to knit, although there was not much variation. I used circular needles to avoid overloading the shoulders too. The yarn was also thick enough to work quickly. But now my dad has a sweater!

I could have given this sweater as a Christmas gift but because I finished it in time, I wanted to please dad and give it to him earlier. That was also good because now this post is also the first Advent Sunday window on the blog. The next Sunday is also the 10th window on the Christmas Calendar of Finnish Handicrafts Blogs.  Please have also a look at the Facebook pages of this blog: every morning there is a small picture calendar of ideas for example for Christmas gifts.

10 kommenttia

 1. Sinulla on kaunis tasainen käsiala!

  VastaaPoista
 2. Ihan samaa ajattelin, että kylläpä on ihan koneella neulotun näköistä. Yllättävän pieni lankamenekki miehen paitaan. Tästä tuli varmasti tosi lämmin talvivillapaita. Mitä käyttäjä sanoi uudesta paidasta. Jännittikö häntä ja vieläkö muisti sen ensimmäisen saamansa suuren villapaidan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Käyttäjää jännitti ihan yhtä lailla. Neuloin paitaa syksyllä vanhempieni luona kylässä käydessä ja isä kommentoi jo silloin huolissaan, ettei taas tulisi liian iso... Tykkäsi kyllä kovasti paidasta. Se jäi päälle saman tien ja sain jopa suostuteltua hänet näihin kuviin. :)

   Poista
 3. Minäkin ihastelen kaunista tasaista käsialaa! Varmasti oli isäsi iloinen hyvästä paidasta. Novitan ohjeet ovat mielestäni usein aika reilua mitoitusta, joten olen huomannut että ainakaan löysäkäsialaisen ei kannata välttämättä ihan suoraan tehdä annettujen mittojen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyränä ja kiitollisena otan vastaan nämä kehut! Tuon slipoverin ohjeen otin itse asiassa englantilaisen Erika Knightin kirjasta. Kyllä ei kelloa soittanut siinä vaiheessa, kun rinnanympäryksen mukaan koon olisi pitänyt olla XL. Menee kokemuksen piikkiin. Mutta kyllä kannattaa tarkkana olla ja koetilkkujen neulominenkin olisi suotavaa (minä olen silti niin laiska, etten jaksa niitä neuloa - nykyisin mittaan neuleen edistyessä niitä senttimetrikokojen pitävyyttä alkuperäisiin mittoihin).

   Poista
 4. Kauniin villapaidan olet tosiaan tehnyt. Välillä on mukava neuloa ihan vaan oikeaa ilman mitään kummallisuuksia. Miesten kanssa taitaa olla vielä useimmin niin että toivovat sellaisia ihan tavallisia: ei palmikkoa, ei kuviota, ei mitään ihmeellistä ja mielellään mustaa tai ainakin tummaa 😂 Tuo vihreä on muuten tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Se on myös minun kokemukseni miesten toiveista: ei mitään kuvioita, värejä, ihme krumeluureja, kuten palmikoita tms. :D Tässä paidassa isälle oli tärkeintä nimenomaan se väri: tuo armeijanvihreä on hänen lempivärinsä, siksi olin onnellinen, kun löysin Novitan kokoelmasta havunvihreän, jonka isä kelpuutti.

   Poista
 5. Vau! Nostan hattua kaikille neuleiden tekijöille - todella huikea tämäkin tekemäsi villapaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Tämä lämmittää mieltäni kovasti! :)

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.