SLIDER

Kuinka voi hyödyntää vanhoja vaatteita ja kodintekstiilejä?Jokin aika sitten luin Pohjoismaiden ministerineuvoston raportista (linkki ruotsiksi, tekstiä ei löydy suomeksi), jossa oli tutkittu hylättyjen tekstiilien eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksia. Siinä todettiin, että kaikkein paras tapa on käyttää vaatteet uudelleen sen sijaan, että laittaisi ne materiaalikierrätykseen tai energiajakeeksi. Jos vaatteet ovat kuitenkin kelvottomia uudelleenkäytettäväksi sellaisenaan, voi niistä silti tehdä vielä jotakin muuta hyödyllistä. Tässä postauksessa esittelen vuosien varrelta erilaisia ompelutöitä, joita olen tehnyt vanhoista vaatteista ja muista kodin tekstiileistä. Tässä lähinnä siis esimerkkejä ja ideoita, mitä voisi tehdä. Kaikki erittäin helppoja tehdä, joten sopivat aloittelijoillekin. Jätän tästä postauksesta pois matonkudetekeleet - niistä lisää myöhemmin.


Ensimmäisenä esittelen lasten pieneksi jääneistä ja polvista rikkinäisistä farkuista ompelemiani farkkukasseja. Ne on helppo tehdä: leikataan vain haaruksista lahkeet pois, ommellaan kiinni ja lahkeista tehdään sopivan kokoiset olkaimet. Itse olen myös vuorittanut laukut mutta tehnyt myös ilmankin. Etenkin tytöt ovat tykänneet käyttää laukkujani ja olenkin niitä antanut sukulaistytöille.


Enää ei taideta käyttää oikein esiliinoja. Ompelin rikkinäisistä vanhoista essuista pienien muovipussien säilytyspussukoita.Tässä on äidilleni tekemä muovipussien säilytyspussi vanhasta reikiintyneestä keittiöliinasta, johon aplikoin sydämen, sekä ensimmäiset ikinä ompelemani patalappu ja patakinnas. Olisi tosin pitänyt laittaa vähän lisää vanua niihin, eivät oikein suojaa käsiä kunnolla...


Tämä kassi on ommeltu ostokassin sisälle ommellusta vuorikankaasta, se paljastui purkaessani kassin sen tahriinnuttua, ja oli mielestäni niin kaunis, että halusin tehdä siitä uuden kassin.


Muutakin kuin kasseja voi toki tehdä vanhoista vaatteista ja tekstiileistä. Etenkin tytöille on todella helppo ommella hameita erilaisista vaatekappaleista. Nämä on tehty paitojen ja yöpaidan alaosista. Mustaan hameeseen virkkasin lisäksi pari kukkaa piristämään ilmettä. Olen myös aiemmin (linkki postaukseen tässä) kirjoittanut lakanasta, tyynyliinasta ja kauluspaidasta tekemistäni mekoista. 
Tässä alla on kauluspaitojen ja neulepaidan hihoista tehtyjä hameita (pitsihelmoilla) sekä rikkinäisistä paidoista/tunikasta ommellut hihattomat mekot. Ekassa kuvassa hihoista tahrainen pikeepaita, jonka hihoista otin seuraavan kuvan keskimmäisen hellemekon risoihin kohtiin proosallisesti paikan. Ja ei kun uuteen käyttöön pikkutytölle.

Vanhat verhot ja pöytäliinat on myös helppo muuntaa hameiksi. Tässä muutamia tekemiäni.
Vanhoista miesten kauluspaidoista ja t-paidoista saa myös housuja (kuva alla). Hyviä ompeluohjeita niihin ja moneen muuhunkin löytyy vaikkapa idearikkaasta Olipa kerran housunpuntti -kirjasta. Tämä kirja antoi minunkin kierrätysompeluilleni alkusysäyksen..


Sitten voi tietysti tehdä vanhoista naisten uimashortseista pienelle pojalle uimahousut mukaan kylpylään, kun on muuttamassa toiselle paikkakunnalle ja pakannut vanhat uimahousut muuttolaatikkoon, joka on viety jo etukäteen uuteen kotiin... Nimimerkki "Tapahtui kerran lähdössä Tropiclandiaan" :)


Nämä vauvan housut on ommeltu lapsen vanhoista verkkareista, joissa oli polvet rikki. Materiaali riitti hyvin 62 cm housuihin. Resoriin käytin paidasta jäänyttä ylijäämäkangasta.


Paitoja on tullut tehtyä toisista paidoista eli aikuisten vaatteista lapsille ja aikuisten hupparia ja collegetakkia yhdistelemällä uusi collegepaita itselle.Tämä alla oleva paita on tehty miesten t-paidasta, toisen paidan hihojen loppuosasta ja kolmannen paidan kuva on applikoitu paitaan.


Pyyhkeitäkin taitaa monilla lähteä kuluneina/tahraisena roskiin. Tässä on vaihtoehtohyödyntämisvinkki: 140 cm lapselle ompelemani kylpytakki kahdesta isosta pyyhkeestä ja kahdesta käsipyyhkeestä (niistä tuli hihat). Kylpytakin ohje on jostain Moda-lehdestä, en muista valitettavasti enää numeroa.


Olikohan tässä jo tarpeeksi? :D Nuken-/barbin/pehmolelun vaatteita saa sitten myös tehtyä tilkuista. Vain mielikuvitus on rajana! Mitä sinä olet tehnyt käyttökelvottomista tekstiileistä?4 kommenttia

 1. Hyviä ideoita ja kauniita toteutuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nelli! Täytyy koettaa keksiä taas uusia ja vähän vaativampia juttuja varmaan jatkossa.

   Poista
 2. Anonyymi10/13/2017

  Todella hienoa, että pyrit hyötykäyttämään vanhoja vaatteita uusiin luomuksiin! Rikkinäinenkään ei tosiaan välttämättä ole roskaa. :) Jään ilomielin seurailemaan blogiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina! Pyrin omalta osaltani vähentämään tekstiilijätettä. :) Lämpimästi tervetuloa lukijaksi!

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.