SLIDER

Merenkulkijan lapaset + ohje/Käsityöblogien joulukalenterin 10. luukku

Hyvää joulukuun kymmenettä päivää! Tänään avautuu Käsityöblogien yhteisen joulukalenterin 10. luukku tässä minun blogissani. Juhlan kunniaksi tarjoilen teille ohjeen miesten tai isompikokoisten naisten lapasiin, jotka ehtii vallan hyvin neuloa vielä joululahjaksi. Nimesin ohjeen Merenkulkijan lapasiksi, vaikka perheessä ehdotettiin kahta muutakin nimivaihtoehtoa. Täytynee siis noilla muilla nimiehdotuksilla suunnitella vielä uudet lapaset, sen verran hyviä ehdotuksia tuli!

Nämä lapaset neulotaan helpolla kohoneuleella kahdella erivärisellä langalla. Jos haluat hieman värikkäämmät lapaset, valitse toiseksi väriksi värikkäämpi raitalanka tai toisen värinen tavallinen lankakin käy. Voi olla myös seiskaveikan vahvuista, mutta minulla sattui tätä Nalle Taikaa edelleen olemaan varastoissa ja halusin sitä johonkin hävittää.


Merenkulkijan lapaset 

Koko: mies tai nainen (isompi käsi) 
Lanka: Novita 7 veljestä Eero harmaa (043) ja Novita Nalle Taika harmaa-luonnonvalkoinen (844)
Langanmenekki: 77 g
Sukkapuikot: 3,5
Mallineule: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *-*. Kohoneule: *1. krs: neulo kaikki silmukat oikein harmaalla, 2. krs: ota Taika-lanka käyttöön ja neulo 1 nurin neulomatta ja 2 nurin Taika-langalla.* Toista *-*.
Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm

Vasemman käden lapanen:

Luo harmaalla langalla ohuemmille puikoille 44 s ja jaa silmukat neljälle puikolle (kannattaa jakaa joustinneuleen teon ajaksi silmukat niin, että et aloita nurjilla silmukoilla puikon alussa vaan oikeilla, siten saat neuleen tasaisemmaksi). Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 11 cm. Aloita kohoneule ja lisää ensimmäisellä kerroksella 1 silmukka ( = 45 s). Jaa silmukat puikoille tasan, paitsi yhdellä puikolla on yksi silmukka enemmän kuin muilla. Neulo kaavion mukaan 6 cm.

Merkitse seuraavalla kerroksella peukaloaukko II puikolle seuraavasti: neulo puikon alusta ensin 3 silmukkaa ja neulo sitten seuraavat 7 kerrosta erivärisellä langalla. Siirrä erivärisellä langalla neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja jatka kohoneuletta, kunnes kämmenosan pituus on 16 cm tai kunnes etusormi jää peittoon.

Kärkikavennukset: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s o yhteen, 1 s oikein. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi ja päättele.

Oikean käden lapanen:

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukaloaukko III puikolle. 

Peukalo: 

Poista merkkilanka ja poimi silmukat peukaloaukon ylä- ja alareunasta ja poimi peukalon molemmista sivuista lisäsilmukoita siten, että peukaloon tulee yhteensä 18 s. Jaa nämä silmukat kolmelle puikolle ja neulo suljettuna neuleena kohoneuletta. Kun olet neulonut 5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennukset neulomalla joka puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Katkaise lanka ja pujota loppujen silmukoiden läpi ja päättele. 


Eilen joulukalenterin luukku avautui Knitgrammer-blogissa ja huomisen luukku avautuu NurinKudin-blogissa. Minun blogissani avautuu tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi luukkua eli jouluaattona sitten vielä tavataan kalenterin merkeissä tässä blogissa! Hyvää joulun odotusta!

8 kommenttia

 1. Nää on tosi kivat, pitää tehdä meidän miesväelle tällaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Yleensä miesten lapasissa on 48 silmukkaa, mutta nämä ovat hyvin joustavat, joten vähempi riitti minun käsialallani - ehkä olisin jopa pienempiä puikkojakin voinut käyttää ja toki sillä tavalla saa helposti myös pienemmät lapaset. Kannattaa kuitenkin tarkkailla tuota omaa käsialaa, miten sen kanssa käy. Ja jos toinen lanka on vahvuudeltaan paksumpaa kuin minun käyttämäni Nalle niin tulee niistä toki isommat jo sillä. Näitähän ei ole testineulottu, joten jos ohjeessa huomaa virheitä, niin saapi ilmoitella minulle. :)

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen mallineule, tulee hauskasti tuo raita pystyyn. Merenkulkijan lapaset kuulostavat juuri sellaisilta viimaan ja tuiskuun sopivilta. Ja uteliaisuus kyllä heräsi, mitä ne kaksi muuta nimiehdotusta olivat.

  Jos neuloisin nämä lapaset niin ensimmäisenä minua kiinnostaisi valmiiden lapasten koko. Minkäkokoiset noin suunnilleen tulee, kun niitä isoja käsiäkin on monenkokoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiköhän se miesten koko kerro sen lapasten koon, eli naisiakin on pidempiä, joille normaali naisten lapasten koko on liian pieni, ja heille tuo miesten koko on lähempänä totuutta. Siksi en rajannut tätä pelkästään miesten lapasiksi, vaan sopii siis myös naisille. Jos haluaa tehdä normaalit naisten kokoiset lapaset, tehdään suunnilleen sentin lyhyemmät lapaset ja ehkä silloin voisi ottaa puoli astetta pienemmät puikotkin käyttöön, sillä nämä ovat niin joustavat lapaset, että tulee aika isot normaaliin naisten kokoon nähden.
   Ne kaksi muuta nimiehdotusta olivat "Ristot" ja "Kivat". Ehdotusten tekijät eivät olleet tyytyväisiä minun valintaani, mutta itselleni näistä tuli heti tuollaiset merelliset aiheet mieleen.

   Poista
  2. Tulipa lapasille ihan uusi ulottuvuus ja persoona, noilla toisilla nimivaihtoehdoilla. Terv. Riston tytär :) Käsitöiden nimeämiseen voisin itsekin panostaa.

   Poista
  3. Hehe, hauska kuulla! Se on jännä, miten voi nimi vaikuttaa käsitykseen jostakin. :)

   Poista
 3. Onpa kivat nuo raidat, mitkä syntyvät nostetuilla silmukoilla: semmoset siistit ja simppelit, mutta kuitenkin lapasissa on se "jokin". Että verraton ohje! :)

  Hyvää joulua ja uutta vuotta tulevaa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Maarit ja hyvää joulua ja uutta vuotta sinullekin! <3

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.