SLIDER

Paistaako aurinko Suomessa? -villasukat


Kuten viime postauksessani jo kerroin, niin väittelin tohtoriksi viikko sitten perjantaina. Olin pitkään pohtinut, mitä annan lahjaksi kustokselle ja vastaväittäjälleni ja sitten keksin, että käsityöläinenhän tietysti antaa jotain omin käsin tehtyä lahjaksi. Villasukat valikoituivat lahjaksi kahdelle miehelle, ja lähdin suunnittelemaan niitä väitöskirjani teeman pohjalta, eli aurinkoenergia Suomessa.


Näiden sukkien nimeksi tuli siis Does the sun shine in Finland?, mikä viittaa yhteen kirjoittamaani artikkeliin aurinkoenergiasta Suomessa, ja kysymysmerkki ja huutomerkki sukissa ovat sekä kysymys että vastaus mutta viittaavat samalla myös oppiahjoni Aalto-yliopiston logoon.


Aluksi piirsin itse sukkien kuviot mutta en ollut niihin oikein tyytyväinen, joten lopulta päädyin etsimään netistä aiheeseen sopivia kuvioita. Aurinko-kuvio löytyi muistaakseni Pinterestistä ja kysymys- ja huutomerkit löytyivät myös googlettamalla jostakin, Suomen lippu puolestaan Niina Laitisen joulukalenterisukista vuodelta 2017.


Tein molemmille miehille hieman erilaiset sukat, jotta ne olisivat myös uniikit.  Toisen varteen tuli ensin Suomen lippu, sitten aurinko, ja jalkapohjan päälle kiertäen kysymys- ja huutomerkit. Langat löytyivät ihan suoraan lankakaapistani. Käytin toisissa sukissa sekä vaaleansinistä että tummansinistä Novitan 7 veikkaa, toisissa vain tummansinistä, ja molemmissa vähän keltaista ja valkoista 7 veikkaa. Toisen sukan varteen tein auringon ja jalkapohjan päälle Suomen lipun ja kysymys- ja huutomerkit, käyttäen välissä valkoisia ja keltaisiakin raitoja. 


Kumpaankin sukkaan tein ennen kantapohjan tekoa viiden-kuuden senttimetrin pituisen resoriosuuden helpottamaan sukkien pukemista päälle. Sukkiin meni keittiövaakani mukaan yhteensä 91 grammaa lankaa. En tiedä, voiko tuo pitää paikkansa, mutta olin kyllä juuri vaihtanut patteritkin vaakaan, koska se näytti kummallisia lukemia, joten voihan se olla, että vaaka on myös vain mennyt rikki. Tuo tummansininen lanka kuitenkin loppui kokonaan ja sitä oli melkein täysi kerä. Lisäksi käytin vaaleansinistä, valkoista ja keltaista lankaa, joten voisin olettaa, että lankaa olisi kyllä kulunut enemmän näihin. Mutta jos tuo 91 g lasketaan oikeaksi, mitä kyllä nyt epäilen, niin lankaa minulla olisi tänä vuonna kulunut yhteensä 491 g + 91 g = 582 grammaa.
  Joka tapauksessa sukat olivat osa Lumisiivet-blogin Katin ja minun yhteistä Kässähamsterihaastetta, jossa tavoitteena on käyttää omia olemassa olevia varastoja käsitöiden tekoon. Nyt taas hupeni lankaa kaapistani ja samalla sain annettua ainutlaatuiset, itse tekemät ja suunnittelemat sukat lahjaksi.


Sukat ovat samalla myös Nonnu Neulojan Sukkalaatikko-haasteen sukat numero 4 ja 5, jotka vaikka valmistuivatkin jo aikaa sitten, ovat joutuneet sattuneesta syystä odottelemaan virallista esittelyä blogissa!  

Sukkalaatikon aiemmat sukat löytyvät näistä postauksista:
 1. Mustavalkoiset sukat
 2. Sydänsukat
 3. James Bond Socks


Aurinkoista kevättä kaikille! Taas se talvi koettaa tehdä tuloaan takaisin mutta kyllä lämpö kohta voittaa!

PS. Kun aikoinaan aloin tätä blogia kirjoittaa, olin vielä tohtorikoulutettava eli PhD Candidate. Alun perin suunnittelin myös kirjoittavani pääsääntöisesti englanniksi ja siksi blogin nimeksi tuli sanaleikki Craft Candidate eli käsityökoulutettava. Nyt kun kirjoitan lähinnä enää suomeksi suomenkieliselle yleisölle niin olen miettinyt, onko nimi liian hankala - ja lisäksi pitäisikö minun nyt ottaa tuore tohtoriuteni samalla tavalla sanaleikillisesti nyt huomioon blogin nimessä? Mitä ajatuksia tämä herättää teissä lukijoissani?


8 kommenttia

 1. Hienot sukat olet tehnyt! Niin ja onnea tohtorille!

  VastaaPoista
 2. Onpa oivaltavasti keksitty, miten väitöskirjasi aihe voisi näkyä lahjoissa! Paljon onnea myös tohtoriksi väittelemisen johdosta :)

  Minusta Craft Candidate (lyhyesti ja ytimekkäästi CC) on hyvä ja mieleenpainuva nimi, vaikka yleisönä onkin nykyään suomenkieliset. Toisaalta, eikös käsitöissäkin riitä uutta opeteltavaa koko loppuelämäksi? Siinä mielessä kouluttautumiseen tai oppimiseen viittaava nimi olisi minusta käsityöblogille osuva jatkossakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Hauska juttu, sillä tuota nimilyhennystä (CC) olen tosiaan itsekin miettinyt! :D

   Poista
 3. Hienot sukat!
  Nimi on minun mielestäni kiva, uudista se jos sinusta itsestäsi tuntuu siltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina! Täytyy nyt sitten miettiä, onko tarvista vaihtaa sittenkään!

   Poista
 4. Hienot kiitoslahjat! En osaa varmuudella sanoa, mutta minusta tuo kuluneen langan määrä vaikuttaa vähäiseltä, sillä omiin 37-jalkoihin, ihan perussukkiin, tarvitsen noin 50 grammmaa fingering-vahvuista lankaa...

  Aikoinaan itse vaihdoin blogin nimeä siitä syystä, ettei se enää tuntunut omalta ja muutenkin olin sellaisessa taitekohdassa, että halusin ikään kuin luoda nahkani uudelleen. Toki aika pitkään sitä mietiskelin. Varsinkin uuden nimen keksiminen oli vaikeaa, sillä sitä ei hetken mielijohteesta voi vaihdella viikottain.
  Itse en ole ajattelut koskaan nimesi olevan liian hankalan, ja minusta se sopii yhä siihen teemaan, kuinka käsitöissä aina riittää opeteltavaa. Että tärkeintä on nyt varmaan se, miltä se sinusta itsestä tuntuu, kuinka nimi kuvaa sinua ja blogiasi. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Olen samaa mieltä asioista kanssasi, niin tuon langan menekin suhteen kuin blogin nimenkin. Luulen, että keittiövaakani on rikki, koska kyllä noihin sukkiin on pakostakin mennyt yli 150 grammaa lankaa, sillä toinen Novitan seiskaveikka -kerä kuitenkin loppui... ja lisäksi oli muitakin lankakeriä, joista neuloin.
   Mitä tulee blogin nimeen, niin se oli se ajatus alun perin, että käsitöissä on aina opittavaa eikä varmaan tule koskaan samalla tavalla "valmiiksi", vaikka jonkinlaisen "ajokortin" niiden tekemiseenkin olisi suorittanut. Taidanpa siis pysyä samassa nimessä, jos ei se kerran tunnu liian vaikealta ja konstikkaalta suomalaisessa skenessä. <3

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.