SLIDER

Paluu 20-luvulle - Roaring twenties


Iloinen 1920-luku: upeat kankaat, liehuvat väljät mekot ja lyhyet helmat, alas laskettu lantiolinja, höyhenet päässä ja solkikengät jalassa. Niistä on tämä Tampereen Milavida-museon näyttely tehty.


Tuon ajan tyyliin kuuluivat vaikutteet art decosta, Egyptistä ja antiikin Kreikasta.


Jazztyttöjen kenkävalikoima kelpaisi minullekin. 


Lyhyt tukka tuli 1920-luvulla muotiin ja niinpä aika moni neitonen ja vanhempi rouvakin leikkasi pitkät hiuksensa lyhyeksi poikamaiseksi polkaksi, laineilla tai kypäräksi muotoiltuna. Tässä alla olevassa kuvassa on erään tamperelaisen tytön pitkä letti, joka leikattiin pois.


Vogue-lehti kuvasi muotia tarkkaan ja tuolle ajalle ominaista oli terveyden, hyvinvoinnin ja päivettymisen ihannointi. Julkkikset matkustivat Pariisin Rivieralle ja esittelivät ruskettunutta olemustaan. Erityisesti Coco Chanel teki rusketuksesta muotia. 
Naiset alkoivat 1920-luvulla myös tupakoida ja käydä jazzklubeilla ja juhlimassa. Tapahtui suuri muutos!
Sata vuotta sitten ensimmäinen maailmansota oli päättynyt, espanjantauti oli jyllännyt maailmassa ja ihmiset kaipasivat iloisempia aikoja. 1920-luku oli talouskasvun ja vaurauden aikaa uusien modernien keksintöjen, kuten autojen, elokuvien ja radion, yleistyessä. Nyt koronapandemia on aiheuttanut samanlaista sisäistä paloa juhlintaan mutta vielä ei ole päästy globaalista pandemiasta eroon. Muoti on tällä hetkellä mielestäni mennyt enemmänkin 1980- ja 1990-lukujen muotityylien suuntaan eikä 1920-luvun suuntaan mutta saa nähdä, minkälaiseksi 2020-luku muodostuu kaiken kaikkiaan. Itse voisin kyllä näitä 20-luvun vaatteita käyttää ihan koska vain, sen verran upeita ne ovat, joskaan eivät ehkä ihan arkikäyttöön sovellu. Alkuperäisiä tuskin enää mistään kovin helposti löytää mutta voisihan sitä vastaavia ommella ihan itse...

Museo Milavidan Paluu 20-luvulle -näyttely on auki 13.3.2022 asti.

Pidätkö sinä 1920-luvun muodista?
4 kommenttia

 1. Ykköskuvan vaatteet voisin nähdä päälläni, muttt menevät vähän överiksi. Jazzikengät on hienot! Noilla kun jazzailis, niin nilkat ois nurin, pitäisi varmaan vähän treenata ;)
  Millaisia mahtoivat olla arkivaatteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tietysti kotimekot ja essut olivat käytössä kotioloissa ja ylipäänsä sellaisia lyhyempiä mekkoja, mutta vähän arkisemmasta kankaasta. Nuo näyttelyssä olleet ovat olleet juhlamekkoja. Sitten käytettiin paljon niitä cloche-hattuja (kellohattuja) ja kävelypukuja.

   Poista
 2. 20 -luku ei ole kyllä yhtään tuttu itselle. Kivan koosteen teit, jännästi sitä huomaa tyylejä mitä on tai on ollut ihan lähimmän 10 vuodenkin sisällä. Mutta niinhän se menee, muotityylit kiertävät ympyrää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Itselleni jäi Downton Abbey -sarjaa katsoessani kova 20-luvun fanitus päälle. :)

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.