SLIDER

Kangasmaskien ompelua


Päätinpä minäkin sitten kokeilla kangasmaskien ompelua. Minulla on ihan oikeita hengityssuojaimia ja kirurgisia nenäsuusuojaimia olemassa, mutta ajattelin, että näitä voisi olla repussa vielä varuiksi erilaisia tilanteita varten, vaikkeivat ne ihan yhtä hyvää suojaa annakaan kuin ammattilaissuojaimet.

Helsingin Sanomissa oli hyvän ja helpon tuntuinen ohje, jota kokeilin. Se on Ranskan standardointiviranomaisen laatima ja Ranskan hallituksen suosittelema, jota on jaettu myös heidän omalla Youtube-kanavallaan, joten arvelin sen olevan oikeanlainen. 

Ja kyllä: maski oli todella helppo ommeltava. Ensimmäisen jälkeen sujui jo ihan rutiinilla ja oli helppo muistaa, mitä seuraavaksi. Kuminauhan pituuden määrittelemisessä oli aluksi vaikeuksia ja minun piti kiristää ja ommella taitettu kuminauha kiinni maskin takapuolelle uudestaan, mutta sitten osasin jo leikata oikean kokoista nauhaa. Käytin maskiin vanhaa pussilakanaa ja leikkasin kaksi kappaletta siis lakanakankaasta, jotta sen voisi pestä ainakin 60 asteessa. 


Testasin maskin käyttöä kaupassa. Oli hyvin tiivis mutta siinä oli kuitenkin mielestäni ihan hyvä hengittääkin. Olisihan se ollut silti kivempaa, jos ei takanani ollut nuori nainen olisi änkenyt niskaani kiinni hönkimään. Oli ihan pakko nätisti huomauttaa turvavälistä ja tuntui, että hän hätkähti enemmän maskiani kuin sitä, että ei pitänyt turvaväliä. Tästä onkin nyt paljon kirjoiteltu, että ihmiset eivät enää jaksa välittää turvaväleistä ja etenkin nuorilla on ilmeisesti vähän sellainen ajatus, että korona ei heitä paljon kosketa. Valitettavasti kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten koronavirus käyttäytyy kenessäkin. Perusterve nuori ihminenkin voi sairastua vakavasti, saati ihminen, jolla on jotain riskitekijöitä. Siksi olisi niin tärkeää huolehtia turvaväleistä, käsihygieniasta ja välttää lähikontakteja edelleen. Tässä vaaditaan nyt taistelujaksamista. Korona kyllä jaksaa, se ei väsy.

Oletko sinä ommellut kangasmaskeja? Jos, niin mikä on ollut sinusta paras ohje? Kangasmaskejahan voi myös ostaa valmiina, jos ei ehdi tai jaksa ommella. Aika moni ompelualan yritys myy nyt niitä. Ihan äkkiseltään, jos hakua tekee niin kotimaisista yrityksistä nousee esiin Pure Waste, Globe Hope, Finlayson, Vallila, Tam-Silk, TAUKOdesign, R-collection, Neulomo... Suomen Tekstiili & Muoti ry:n sivuilla on lista heidän jäsenyrityksistään, jotka myyvät maskeja. Näinkin voi tukea kotimaista yrittämistä.

PS. Pahoitteluni kännykkäkuvista ja vapaa-ajan lookistani - hiukset eivät oikein tahdo pysyä kuosissaan maskeja sovittaessa. 


10 kommenttia

 1. Itsekkin ommellut muutaman, mutta jotenkin se homma ei nyt millään innosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama ollut minullakin. Nämä nyt tulivat kokeiluun ja katson, onko tarvetta ommella lisää.

   Poista
 2. Kivoja maskeja! :) Nää kangasmaskit sai myös mut ompelukoneen äärelle ja jaiks, olihan niitä ihan kiva tehdä vaikkakin mulla niissä meni paljonkin aikaa. Vielä pitäis ehkä muutamat ja jotain muuta pientä ommeltavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aina ompelujen kanssa vaikea saada aloitettua mutta yleensä, kun hommaan ryhtyy, on se ihan kivaa sitten.

   Poista
 3. En ole vielä ommellut, vaikka kankaat ja kaikki olen valmiiksi katsonut. Monet ohjeet saivat pään sekaisin, mutta viime viikolla minäkin päätin, että kokeilen tätä mallia, koska huomasin muutamassa FB-ompeluryhmässä kehuja, että pysyy hyvin kasvoilla eikä huurusta laseja, vaikka ei laittaisi edes nenätukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tarvita nenätukea, mutta pitää katsoa kuminauhan pituus (kireys) huolella, sillä saa hyvinkin istuvaksi maskin.

   Poista
 4. Pitääpä kokeilla tätäkin maskikaavaa. Olen tehnyt sellaisia muotoiltuja maskeja Naisten Valmiusliitto Ry:n kaavalla ja se on saanut positiivista palautetta käyttäjiltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta en ole kuullutkaan mutta olen katsellut niitä muotoiltuja maskeja, että olisivatko kivat päällä. Mukava kuulla positiivista palautetta, ehkä seuraavaksi sellaisia sitten.

   Poista
 5. Hei, kuulostaa hyvältä kaavalta ja näyttää jäävän suun eteen puhumiselle tilaa. Itse tein keväällä Kangaskapinan ilmaiskaavalla. Nyt lapset ovat pyytäneet lääkärileikkiin maskeja, joten seuraavaksi leikkimaskien ompelua, ehkäpä testaan tätä kaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tässä oli kanssa kiva se, että jäi suun eteen hyvin tilaa. Testiin vaan!

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.