SLIDER

Käsityöläiset, yrittäjyys ja kivijalkaliikkeet


Luin melko tuoreen blogikirjoituksen kivijalkaliikkeiden lopettamisesta (Stoori/Jenora Design) ja jäin miettimään tätä surullista asiaa. Toisaalta on myös ollut toisenlaisia tarinoita liikkeellä (esim. vuosi sitten julkaistu YLEn juttu: Kivijalkakaupat kiinnostavat jälleen - nettikaupassa ei voi hypistellä vaatteita tai hengailla kavereiden kanssa). 


Yksi toisensa jälkeen kyllä valitettavasti näkee liikkeiden seinissä tai edustalla kylttejä siitä, että liike lopetetaan. Syitä lopettamiseen on toki monia, eikä vähiten se, että liikkeen pitäminen on haasteellista: tuotteiden hinnoittelun tulee olla oikea ja riittävä, jotta kaupanpitäjä voi maksaa liikkeen vuokran, muut juoksevat kulut mutta myös oman palkkansa. Tätä hinnoitteluasiaa on avannut käsityöyrittäjän puolelta MadRan Neule omassa blogissaan. Lisäksi käsityöharrastajan näkökulmasta on Kototeko-blogissa keskusteltu käsityöharrastajien harjoittamasta hintojen polkemisesta ja ideoiden varastamisesta, mitä ehkä moni kässäharrastaja ei ole edes tullut ajatelleeksi. Myös tässä Helsingin Sanomien jutussa on vinkattu enemmän sitten oman putiikin perustamisesta haaveileville, mitä se tarkoittaa ja mitä kannattaa ottaa huomioon. 

Olen nyt viime kesän Helsinkiin muuttamisen jälkeen käyttänyt melko ahkerasti kolmen kivijalkaliikkeen palveluja. Ensimmäinen on ollut Haraldin Kenkä Katajanokalla. Sen lisäksi, että liike valmistaa itse käsintehtyä ekologista kenkämallistoa, on yrittäjä Nora Harald korjannut taidokkaasti ostamani 1960-luvun kiiltonahkasaapikkaat, joissa oli repeämä, sekä Kierrätyskeskuksesta ilmaiseksi mukaan nappaamani 1970-luvun nahkalaukun, jonka vetoketju oli rikki.

Kierrätyskeskuksesta ilmaiseksi saamani 1970-luvun retronahkalaukku
vahattiin ja korjattiin Haraldin Kengässä. 

Vetoketju vaihdettiin. Laukku on North-Bag Oy:n valmistama.

Ostin nämä Kenkätehdas Elegantin 1960-luvun kiiltonahkakengät
toissakesänä Tampereella kirpputorilta.

Repeämä korjattiin Haraldin Kengässä niin taitavasti, ettei sitä helpolla huomaa.

Toinen liike on Play it again, Sam, vintageliike ja pukuvuokraamo Kruununhaassa. Olen käynyt siellä sovittelemassa vintage-juhlapukuja ja ostanut ihania vintage-tyylisiä koruja sekä alusvaatteita ja tyllihameen. Palvelu on erittäin asiantunteva ja miellyttävä ja myyjällä on todellakin silmää katsoa asuihin sopivat korut ja aikaa esitellä rauhassa vaatteita ja asusteita.Nämä korvakorut ja kaulakoru ovat Play it again, Sam -liikkeestä.

Kolmas liike, jossa olen tiuhaan käynyt, on niin ikään Kruununhaassa sijaitseva Kupla Vintage. Sitä pitää kaksi puvustusalan ammattilaista ja liikkeessä ommellaan, puvustetaan, meikataan, kammataan, koulutetaan, opastetaan, myydään vintagevaatteita ja pidetään hauskaa - myös asiakkaiden kanssa, sillä joka kerta olen saanut nauraa käytyäni liikkeessä! Yhdessä liikkeen toisen omistajan Katjan kanssa olemme suunnitelleet, tuunanneet ja korjanneet minulle juhlapukuja, joista kerron myöhemmin lisää...Olisi todella sääli, että tällaiset persoonalliset ja tuikitarpeellisetkin liikkeet joutuisivat lopettamaan toimintansa liian vähäisen asiakasmäärän vuoksi, joten muistetaanhan aina tukea paikallisia liikkeitä, milloin mahdollista! Tätä samaa ovat onneksi muutkin pohtineet, kuten Oranssia-blogin Veera, joka on blogisarjassaan vinkannut omista kotimaisista kädentaitajalemppareistaan. Onko sinulla jokin lempparikivijalkaliike? Vinkkaa siitä kommenttiosiossa!
4 kommenttia

 1. Olipa kiva postaus ja kiitos blogini maininnasta! Tärkeä aihe. Maailma muuttuu ja ostamistavat monipuolistuvat. On kyl haastavaa pysyä mukana siinä menossa. Ja erityisesti, kun kiinalaiset verkkokaupat myyvät vaikka sun mitä puoli-ilmaiseksi kotiovelle kuljetettuina. Mut kädestä pitäen opastustyyppistä palvelua, tuotteiden tuntumaa ja liikkeen tunnelmaa ne eivät pysty tarjoamaan. Nykyisin silti kivijalkaliikkeilläkin kannattaa usein olla myös se verkkokauppa. Joku ostaa sieltä, toinen katutasosta. - Pääasia, että ostavat. Suosittelen lämmöllä ihastuttavaa kotimaista Taiga Colorsia Unioninkadulta. Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa, koko myymälä on todellinen energia- ja värikylpy. Lisäksi yrittäjä itsessään oikea valoisuuspommi. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! :) Hyvä huomio toi verkkokauppa - se on tosiaan ihan tuhannen totta. Kiitos myymälävinkistä, täytyypä itsekin käydä tutustumassa!

   Poista
 2. Nykyään mieluummin ostan pienestä kivijalkaputiikista kuin netistä. Täälläkin on monta pientä liikettä sulkenut ovensa, sillä monet menevät ostoksille lähikaupunkiin.
  Mutta kyllähän se hypistely ja fiilistely pienessä putiikissa on ihan parasta ostopäätöksen kannalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en osta netistä oikeastaan juuri mitään (paitsi tilaan joskus lankoja) mutta ymmärrän, että verkkokauppa voisi olla kivijalkaliikkeelle hyvä täydennys, ainakin, jos tuotteet ovat postitettavia eivätkä palveluja. Tykkään samoin hypistellä ja fiilistellä pikkuputiikeissa; niissä on myös usein niin uniikki tunnelma, että on kiva käydä ihan muutenkin vain, vaikkei mitään välttämättä juuri sillä hetkellä tarvitsisi. Joskus jotain tarttuu mukaan, kun vain piipahtaa, vaikka muuten yritän olla järkevä kuluttaja ja ostaa vain tarpeeseen...

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.