Hirveät ja Pertsat


Olen muutamia kymmeniä vuosia käyttänyt äitini ja hänen jo edesmenneen ystävänsä joskus 1980- ja 1990-luvuilla neulomia palatossuja. Olen paikannut niiden puhkikuluneita ruutuja ja neulonut niihin jopa uusia ruutupaikkoja päälle, vaan nytpä ajattelin neuloa ihan uudet palatossut ja samalla tutkailla, missä järjestyksessä nuo ruudut oikein toisiinsa liittyvät, että voisiko nuo rikkimenneet palatossut korjata purkamalla ja neulomalla uusiksi niiltä osin kuin ovat kuluneet.


Ohjeen olin tulostanut valmiiksi jo vuosia sitten Punomon sivuilta. Olen kerran aiemmin neulonut isälleni palatossut, joten olin laskenut miesten koon valmiiksi (21 silmukkaa 7 veljestä -langalla) ja nyt laskin naisten tossuihin silmukkamääräksi 18 silmukkaa 7 veljestä -langalla. Minulla kyllä osa langoista oli Nalle-vahvuistakin. Tuolla näyttää Novitan sivuilla olevan 38/39 koon tossuihin silmukkamäärä 19 mutta oma jalkani on 37, joten 18 silmukkaa on itselleni kyllä sopivampi määrä.Värit valikoituvat varsinaiseksi värioksennukseksi, kun päätin käyttää ainoastaan pienenpieniä jämälankanöttösiä tähän. Ajattelin, ettei kotona ja etenkään mökillä ollessa haittaa mitään, millaiset tossut jalassa oikein on. No, mies kommentoi kyllä heti, että onpa ihan hirveät tossut! Siispä otsikon Hirveät selittyy sillä.Pikkuvinkkinä värisuunnittelussa annan sen, että vaikka nuo ruudut voidaan neuloa muuten yhteen pötköön ja nuo kaksi ruutua poimitaan vieressä olevista silmukoista niin ne kaksi ulokeruutua yhdistetään siis yhteen, joten ne kannattaa neuloa eri väreillä. Itse neuloin ne juuri samalla värillä, joten tuli kuin tulikin kaksi samanväristä ruutua sitten vierekkäin, vaikka kuvittelin, että käyttämällä kolmea väriä välttyisin siltä...


Virkkasin tossujen reunaan vielä kiinteillä ja ketjusilmukoilla koristereunuksen oranssilla värillä. Lankaa kului yhteensä 73 grammaa, joten varsin vähäisellä lankamäärällä saa tossut aikaan.


Lisäksi merkittäköön pöytäkirjaan vielä Pertsat eli veljelleni lahjaksi menevät perusvillasukat, joissa on joustinneule päällisosassa paremman istuvuuden varmistamiseksi. Näihin kului harmaata 7 veljestä Impivaara -lankaa 137 grammaa. Yhteensä siis 210 grammaa ja tänä vuonna valmistuneisiin neuleisiin on kulunut lankaa siten 668 g + 210 g = 878 grammaa.


Tämän postauksen ja näiden kuvien myötä haluan toivottaa sinulle oikein hyvää juhannusta!2 comments

  1. Eikös nuo ole mökkitossuiksi juuri sopivan värikkäät, ainakin minusta! Muistan mummuni aikoinaan tehneen samanlaisia palatossuja, mutta itse en ole koskaan edes yrittänyt. Muutama vuosi sitten virkkasin itselleni tossut, mutta totesin olevani enemmän villasukkaihminen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaa mieltä mutta ilmeisesti miehen mielestä oli aika järkyt... :D Villasukat ovatkin ihan parhaat mutta joskus on hyvä saada nilkkoihin vähän ilmaa ja sitä saa tossuilla. :)

      Delete

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.