SLIDER

Tunikat äidille


Ompelin äidilleni joululahjaksi kaksi tunikaa, joista valkoisen ajattelin sopivan enemmän yöpaidaksi. Ja niinhän äitikin ajatteli saaneensa yöpaitoja lahjaksi mutta tulimme siihen tulokseen, että valkoinen olisi yöpaita ja punavalkoraidallinen päiväkäyttöön sopiva tunika.

Valkoisessa paidassa on jätetty halkiot pois ja pääntie tehty vain kääntämällä saumavarat nurjalle ja ommeltu siten hieman isompi kaula-aukko. Valkoiset trikoot ovat Helsingin Kangaskapinan löytölaarista ostettuja paloja, joista tämä paita on tehty: etu- ja takakappale yhdestä palasta ja lyhyemmät hihat toisesta pienemmästä.


Punavalkoraidallisessa tunikassa on halkiot ja 3/4-osapitkät hihat sekä pääntielle ommeltu alavara. Kangas on ostettu Eurokankaasta Kotkassa käydessämme
Kaavat ovat äidiltäni aikoinaan saamastani niinkin vanhasta lehdestä kuin Suuri Käsityö 6/2000, jossa oli omakaava 11 t-paitamallille. Täytyy muuten sanoa, että nuo vanhemmat käsityölehdet ovat mielestäni todella paljon selkeämmät kuin uudemmat lehdet. Kuvista näkee heti, mistä on kyse ja kaavat ovat helpommin piirrettävissä sekä helpomman oloisia muutenkin kuin nykyaikaisissa käsityölehdissä. Nykylehdet ovat kyllä tyylikkäämpiä ja niissä on enemmän malleja mutta se näkyy sitten myös sotkuisempina kaava-arkkeina ja siinä, että hieman kikkailevista mallikuvista on vaikeampi hahmottaa, minkälainen se vaatteen malli oikeasti on. Että terveisiä vaan tällaiselta vanhoihin kaavoihin kangistuneelta. ;)
6 kommenttia

 1. Kivoja tunikoita! Perustunikat on aina tarpeellisia, jos ei päivällä niin sitten yöllä. Täytyy sanoa ettei minuakin ajoittain häiritsee tuo käsityölehtien tapa kuvata niin ettei vaatteen malli näy kunnolla. Pahinta on jos on tumma vaate tummalla pohjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna Emilia! Äitini tykkää malleista, jotka eivät kiristä eivätkä purista mistään ja tämä malli näytti juuri sellaiselta ajattomalta peruspaidalta. Itse myöskään kun en ole mikään superhyvä ompelija niin kaavojen ja ohjeiden pitää olla mutkattomia. Kiva kuulla myös, etten ole ainoa, jonka mielestä käsityölehtien kehityskulku on osin mennyt huonompaan suuntaan.

   Poista
 2. Kivan perusmallin olet löytänyt. On varmasti toimiva niin yö - kuin päiväpaitana. :) Itekin joutuu joskus miettimään, että mitä sitä tuli ommeltua, mutta yleensä päiväkäyttöön menee kuitenkin. :D

  Jokseenkin samaa mieltä oon myös tuosta lehtien sekavuudesta, että vanhemmat ovat selkeämpiä. Siksi suosinkin nykyään pdf-kaavoja, koska lehtien mallikuvien perusteella lopputulokset jää usein epäselväksi. Pdf-kaavathan on kalliimpia, mutta oon tykännyt, että ovat selkeämpiä ohjeineen, kuvineen ja annettuineen mittoineen. Ne ainakin helpottavat mua, koska en osaa hirvittävästi kaavojen muotoja "lukea" enkä muokata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit. Tällaisia perusmalleja kyllä tarvitsee aina aika ajoin ja toivon saavani äidiltä palautetta, millainen tämä tunika on ollut käytössä, jotta voin harkita tekeväni samalla kaavalla lisää paitoja sitten hänelle. Minä en olekaan noita pdf-kaavoja vielä uskaltanut kokeilla. Toisaalta minulle on kertynyt hirveä määrä noita käsityölehtiä vuosien varrella, joten sieltä kyllä löytyy tarpeeseen kuin tarpeeseen sopivia vaatteita. Oikeastaan pitäisi pikemminkin alkaa laittaa jotain pois, kun tilaa säilyttämiseen ei niin paljon ole...

   Poista
 3. Onpa tosiaankin selkeän näköinen ja varmasti hyvä äidille. Hyvä pitää aarteet tallessa. Äidillä on 90 luvun lehtiä ja niistä ollaan saatu hyvät naurut ..ja inspiraatioitakin. Kaava-arkit olivat kyllä hurjia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on oikein hyvä malli äidille. Itselleni tekisin jotain muuta. Minulla on meidän huvilan vintiltä löytyneitä 1960-1990-luvun käsityölehtiä ja erityisesti 1980- ja 1990-luvun jutut ovat kyllä niin huvittavia tänä päivänä (ja jotkut 1970-luvunkin) mutta erityisesti 1960-luvun vaatteet näyttävät minun silmääni todella hyvältä! Niitä onkin ollut tarkoitus yrittää tehdä mutta en tajua, kun ei aikaa vain tunnu olevan. :(

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.