SLIDER

Pyötisenkirjat: Perinnelapaset Lavansaaresta


Lapsi tarvitsi varalapaset, kun aiemmin tekemäni lapaset joutuivat pesuun. Tarjosin hanskoja mutta hän sanoi, että tykkää lapasista! No, mikäs siinä, mieluustihan sitä toiselle neuloo, kun kerran kelpaa.


Lankavarastossani oli villa-allergiselle sopivat akryylilangat musta Red Heart Soft sekä harmaa Novita Pirta-lanka, joiden puikkosuositukset olivat 5 ja 4-5. Teini-ikäisellä pojalla on jo miehen kokoinen käsi muuten pituudeltaan, mutta käsi on kuitenkin kapeamallinen, joten loin varteen 4:n puikoilla 34 silmukkaa ja tein joustinneuleella 1 o, 1 n raitaa 12 cm. Sitten vaihdoin 5 puikkoihin ja lisäsin ekalla kerroksella sileää neuloessa 2 silmukkaa lisää niin, että lapasessa oli 36 silmukkaa. Sitten vasta lähdin etsimään jotakin mallia, jota neuloa, kun yksivärinen tai raitalapanen yksistään kyllästytti itseäni. 


Malli valikoitui silmukkamäärän mukaan eli 18 silmukan mallikerta löytyi kirjasta Sukupolvien silmukat. Siellä oli lavansaarelainen malli nimeltä Pyötisenkirjat. Saman mallin löysin myös Eeva Haaviston kirjasta Sata kansanomaista kuviokudinmallia, malli numero 39

Käytin Novitan peruslapasen ohjetta, mutta huomasin, että verrattuna tuohon eri lankoihin soveltuvaan mittataulukkoon oli tuossa ohjeessa yllättävän pienet mitat. Otinkin tämän Isoveli-langalle tehdyn mittataulukon mukaan nuo mitat. Tässä lapasessa on kämmenosan pituus ennen kavennuksia 20 cm ja peukalon pituus ennen kavennuksia 6,5 cm. Lankaa kului yhteensä 82 g. Peukalon kohdalla tuli pieni tänka på ja tein vähän virheitä mallikerrassa, kun lähdin tekemään tuota peukalokiilaa. Kuvioissa olisikin helpompi käyttää aukkopeukalo-ohjetta.


Näistä tuli oikein lämpimät lapaset kahdella langalla. Luulenpa, että tänä vuonna tulee neulottua enemmänkin lapasia, sillä sukkakiintiöt taitavat olla jo monella läheisellänikin täynnä. 




2 kommenttia

  1. Onpa siisti käsiala ja kiva kuvio! Nuo perinnemallit viehättävät tällä hetkellä kovasti minuakin: neuloin pannan yhdellä Latvian lapaset -kirjassa olleella kuviolla. Vieläpä samalla värikompolla, mustalla ja harmaalla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit! Perinnemallit ovat tosi ajattomat. Minulla on itsellänikin vielä käytössä äitini ystävän neulomia perinnelapasia 20 vuoden takaa. Niihin ei kyllästy!

      Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.