SLIDER

Vanhasta uutta + ohjeita - From old to new + patterns


(Please find the patterns in English below)

Tänään Helsingin Sanomissa olleen jutun mukaan suomalainen heittää 13 kg tekstiilejä pois vuodessa. Aiemmin tekstiilien hyödyntämistä kertovassa postauksessani lupasin kertoa, mitä itse teen vanhoista vaatteista, jotka ovat rikkinäisiä, tahraisia eivätkä kelpaa enää mihinkään hyöty- ja kierrätyskäyttöön (yleensähän vielä kierrätysompelen mahdollisimman paljon, etenkin itselleni ja lapsille). Leikkaan siis kaikki muuhun sopimattomat vaatteet ja tekstiilit matonkuteiksi, ihan rikkinäisistä sukistakin alkaen, ja kerään samansävyiset yhteen. Siitä sitten vain sommittelemaan mattoja, koreja, pannunalusia, laukkuja... kaikkea, mitä virkkaamalla tai neulomalla voi tehdä.


Valkoinen matto yllä on tehty vanhoista t-paidoista Aura-maton ohjeella, tosin silmukkamääriä oli pakko joka kerroksella muokata, jotta matto ei kupruilisi. Sinivalkoruskea matto alempana olevassa kuvassa on aloitettu ilmeisesti vuoden 1970 Kotiliedessä (n:o 8, huhtikuu II - kannessa ei tosin lue vuosilukua) olleen räsymatto-ohjeen mukaan mutta olen muokannut ohjetta ja lisäksi jatkanut sitä tuohon yli 130 cm läpimittaan sopivaksi (ohjeessa oli 90 cm maton läpimitta). Aiemmin olen postannut myös tehneeni tällaisen retroräsymaton. Myös neulomalla voi tehdä maton, kuten esimerkiksi tämä Jokerit-matto.



Näitä pyöreitä koreja on helppo ja nopea tehdä. Teen nämä saman kaavan mukaan eli:

Virkattu pyöreä kori (ohje):

Tee aloitukseen 4-6 ketjusilmukkaa, jotka yhdistetään ympyräksi piilosilmukalla. 1. krs: virkkaa 2 ks joka silmukkaan. 2. krs: virkkaa 2 ks joka toiseen silmukkaan. 3. krs: virkkaa 2 ks joka kolmanteen silmukkaan. 4. krs virkkaa 2 ks joka neljänteen silmukkaan ja niin edelleen, kunnes pohja on riittävän iso. Sitten vain yksi ks joka silmukkaan niin reuna alkaa nousta korimaiseksi ja näin jatketaan siihen asti, kunnes reuna on tarpeeksi korkea. 


Crocheted round basket:

Start with 4-6 chain stitches, combine them as a circle with one slip stitch. 
1st row: 2 single crochets (Am) /double crochets (Br) in every chain.
2nd row: 2 sc (Am)/ dc (Br) in every second stitch
3rd row: 2 sc (Am)/dc (Br) in every third stitch. And so on until the size is suitable for your needs. Then start working on with only one sc/dc in every stitch and the basket will become higher. Work until the preferred height. 



Suorakaiteen muotoiset korit on tehty Novitan ohjeella (Novita Kesä 2014 -lehti).



Afrikankukkapatalaput on puolestaan virkattu Sanna Vatasen ohjella Kotivinkki 101 ideaa 2/2012 -lehdestä.


Pyöreät patalaput on tehty yllä olevalla pyöreän korin pohjan ohjeella ja virkattu toisella värillä reunat ihan kiinteitä silmukoita käyttäen.


Neliöpannulaput (ohje):

Neulo 25 silmukkaa 7 mm puikoilla (8 mm puikoilla 20 s).  Sitten vain neulotaan aina oikein -neuletta neliön muotoon eli sen verran kerroksia kuin on tarvis. Patalapun koko on n. 20 x 20 cm.

Virkattu reunus:

Aloita kulmasta. Virkkaa koukulla nro 6. Virkkaa 1 ks, 16 kjs (=ripustussilmukka), 1 ks ensimmäiseen ks:aan, *3 kjs, 1 p ens. kjs:aan, jätä n. 2 cm väliin, 1 ks*, toista *-* koko patalapun ympäri, virkkaa lopuksi 1 ks krs:n ensimmäiseen ks:aan, virkkaa 1 ps ripustussilmukkaan jokaiseen kjs:aan, virkkaa lopuksi 1 ps ensimmäiseen ketjusilmukkaan.  


Square pot holder (20 x 20 cm):

Cast on 25 stitches with 7 mm knitting needles/alternatively 20 stitches with 8 mm knitting needles. Make garter stitch until you have a square-sized piece. 

Crocheted edge:

Start from a corner. Use hook number 6 (or a smaller hook than the knitting needles you used). Make 1 sc (Am)/dc (Br), 16 chain stitches (=hanging loop), 1 sc (Am)/dc (Br) in the first sc/dc. *3 ch, 1 double crochet (Am)/treble crochet (Br) in the first ch, leave about 2 cm space, 1 sc/dc*, repeat *-* throughout the pot holder. Make 1 sc/dc in the first sc/cd of the row, crochet 1 slip stitch in every ch of the hangin loop, finish with 1 sl st in the first ch.


Lopuksi: Tällaisen hauskan kesäkassin virkkasin kahdesta t-paidasta leikatusta kuteesta yhdessä kaksinkertaisena kuteena piilosilmukoilla eräänä kauniina kesäpäivänä ulkoa istuessa. Ohjeen nappasin Suuri Käsityö 7/2013 -lehdestä. Se ei tietenkään ollut matonkuteelle suunniteltu vaan ihan langalle tehty ohje mutta käyhän se näinkin. Tätä mallia voisi käyttää toistekin, sen verran kivalta pinta näyttää mielestäni. 


4 kommenttia

  1. Hienoa hienoa että olet innostunut tällaisesta!!! Niin olen minäkin :) Vuosikausia olen kokeillut virkata kaikenlaista vanhoista tekstiileistä, jopa muovipusseista! Tällä tavalla saa omannäköisiä ja omaan kotiin sopivia juttuja; miksei myös lahjoiksi! Oikein ekologista, jos mikä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Minullakin on ollut joku muovipussikokeilu ja olisi kiva virkata kesähuvilan pihasaunan eteiseen matto niistä.

    VastaaPoista
  3. Kekseliästä kierrätystä. Nuo virkatut matot ovat erityisen hienoja. Siihen pitää jo nähdä vähän vaivaakin :) Olen huomannut että nykyään kirpputoreilla tavara ei tahdo edes liikkua. Kaikilla on niin paljon kaikkea, josta halutaan päästä vain eroon. Minä olen monista tavaroista tuunannut lapsille leluja. Esim. vanhasta pinnasängyn reunapehmusteesta ompelin vauvanukelle kantokopan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Johanna! Tykkään kovasti noista virkatuista matoista itsekin. On tosi hauska sommitella erilaisia värejä yhteen, kun ei samanlaista värisävyä ole kuin siitä yhdestä vaatteesta välillä saatavilla. Juu, tuo on tosiaan iso ongelma tällä hetkellä, kun kaikilla on niin paljon tavaraa ja niistä halutaan eroon. Juuri tänään muuten väittelee Veera Kinnunen nimenomaan tästä aiheesta Lapin yliopistossa. Ote väitöstiedosta kertoo seuraavaa: "YTM Veera Kinnunen tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan arkista elämää esineiden kanssa. Hän ottaa lähtökohdakseen kokemuksen kotien tavarapaljouden jatkuvasta lisääntymisestä. Tutkimus osoittaa, että tavaroiden yhä kasvava määrä ei ole vain yksittäisten kotien ongelma, se on myös yhteiskunnallisesti kiperä kysymys." Tämä on mielestäni erittäin kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Toisaalta kiertotalouden asiantuntijoilta tulee myös viestiä meitä kohtaavasta resurssipulasta, jolloin olemme taas entisaikojen tilanteessa, jolloin tavarasta tulee haluttua, kun sitä ei ole saatavilla. Mielenkiintoisia aikoja elämme!

      Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.