Erään mäyräkoiran tarina (virkattu pehmolelu) - The story of a sausage dog (crocheted plush toy)Meidän paikalliskirjastomme lastenosastolle ilmestyi viime keväänä pieni mäyräkoirapehmolelu. Sille haettiin nimeä ja järjestettiin nimikilpailu. Poikani osallistuivat myös nimenkeksintään ja nuoremman poikani nimiehdotus hyväksyttiin yllättäen. Mäyräkoiran nimeksi tuli siis Nakki. Valitettavasti ei mennyt kovin kauaa, kun mäyräkoira katosi. Sitä ei koskaan löytynyt, vaikka kirjaston seinällä oli etsintäkuulutuskin.


Minua alkoi niin harmittaa, että päätin tehdä kirjastolle uuden mäyräkoiran. Ohje löytyi Novitan kevät 2013 -lehdestä (linkki ohjeeseen tässä) ja kierrätysideologiani mukaisesti säästin sopivan värisiä käytöstä poistettuja ruskeita ja harmaita vaatteita leikattavaksi matonkuteiksi.


Sitten ei kuin tuumasta toimeen ja virkkaamaan. Sellaisen muutoksen tein, että virkkasin kehoon 30 silmukkaa 20 sijasta, kun se olisi muuten tullut minusta liian pienen näköiseksi (johtuen ehkä pienemmästä virkkuukoukusta ja ohuemmasta matonkuteesta kuin ohjeessa ollut Novita Tuubi). Kun osat olivat valmiina, ne piti täyttää. Sisälle laitoin vartaloon lisää matonkuteita kerinä ja täytin loppukohdat puuvillavanulla. Pään ja jalat täytin pelkällä puuvillavanulla.


Lopuksi koiralle piti ommella kuono ja napit silmiksi. Sopivat löytyivät nappilaatikostani. Sitten se olikin vain osien yhteen ompelua ja koira oli valmis luovutettavaksi.

Luovutus tapahtui pääsiäisen jälkeisenä tiistaina. Meiltä oli delegaationa koko perhe ja kirjastostakin löytyi paljon henkilökuntaa tilaisuutta todistamaan. Tilaisuudesta voi lukea myös kirjaston Facebook-sivuilta.


Kuvat yllä ja alla Sampolan kirjaston facebook-sivulta.

Tässä koira on nyt uudessa kodissaan. Sen nimeksi tuli Nakki II. Toivon, että se löytää paljon leikkikavereita kirjastossa. 

In English:Our local library had a small plush toy, a dachshund (or a sausage dog). There was a name competition and my sons participated in it. The younger one suggested the name Nakki which means "Sausage" and the dog was named Nakki to our surprise. Unfortunately it did not take long until the dog went missing. It was never found, although it was wanted.

It started bugging me so I decided to give the library a new dog. The pattern was found in Novita spring 2013 magazine (link to pattern - in Finnish - here) and according to my recycling ideology I saved old clothes in brown and grey that I could cut and use as a yarn.


Then it was nothing but crocheting. The only change I made to the pattern was to make the body bigger with 30 stitches instead of 20 (because I used a thinner hook and thinner yarn as suggested). After I finished the different parts of the dog, they had to be filled. I stuffed more cloth yarn and also cotton wool in the dog. The head and feet were stuffed with only cotton wool.


Finally I had to sew the nose and eyes. I had just the perfect buttons in my stash. Then it was just to sew the parts together and the dog was ready to head to his new home.The donation took place after Easter. Our delegation consisted of my whole family and the receiving delegation at the library was numerous as well.


Above and below, photo courtesy of Sampola Library.

Here is the dog in its new home. It was named Nakki II ("Sausage II"). I hope it will be loved and cherished by the kids in the library.  8 comments

 1. Viehkeä tarina ja näyttää Nakki II päässeen hyvään kotiin, kun on kirjastotätin syliinkin päässyt. :) Lisäsin kuvahaasteen tiimoilta vielä lisäyksen tuonne postaukseeni (oma moka, kun en ollut muistanut kirjoittaa) eli kannattaa vielä postauksessa mainita kuvahaaste, jotta pysyn kärryillä paremmin ja joku toinenkin saattaa löytää haasteen sinun blogin kautta. :) Pohdin myös, että haasteen päätyttyä voisin tehdä blogikohtaiset kuvakollaasit haasteen tiimoilta. Joten saanko käyttää haastepostaustesi kuvia tähän tarkoitukseen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Mira, ja kiitokset! Juu, hyvä huomio ja itse asiassa seuraava postaus on vasta se ensimmäinen varsinainen kuvahaasteeseen osallistumiseni eli sitten tulee maininta kuvahaasteestakin oikeassa järjestyksessä. Tämä oli niin kuin sanoin, sattumalta tähän sopiva, ei suunniteltu. :)

   Delete
 2. Hieno tuli nakki kakkosestakin, varmasti saa paljon hoitajia, Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitokset, käväisinpä jo pikavierailulla Aurinkokujalla. Kivan näköisiä sisustusjuttuja sinulla siellä!

   Delete
 3. Voi miten symppis tämä Nakki II <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Sitä oli mukava käydä tervehtimässä vuoden jälkeen, vielä oli hengissä ja melko hyvissä voimissa... :)

   Delete
 4. Miten ihana tarina ele! Toivottavasti Nakki löysi sitä rakastavan kodin... Tuo Nakki II on niin sympaattinen <3

  ReplyDelete