SLIDER

Sukkalaatikko 3/2022: Saippuakuplasukat


Maaliskuun sukkapari on nimeltään Saippuakupla. Tämä malli on Novitan sukkalehdestä vuodelta 2015. Minulla kestää aina tehdä malleja jostain lehdestä tai kirjasta, joten olen koko ajan "muodista" jäljessä, kun innostun niistä vasta vuosien kuluttua.


Saippuakuplasukat

Malli: Novita sukkalehti 2015
Suunnittelija: Minna Metsänen
Puikot: 3 varren resorissa, 3,5 kirjoneuleessa
Koko: 38/39
Lanka: Novita 7 Veljestä oranssi (278), karhu (065), House Onni valkoinen ja Gjestal Janne Space vihreä-ruskea-oranssi (475).
Langanmenekki: Arviolta 150-200 g. 

Poikkesin ohjeesta tietysti käytettyjen värien suhteen mutta myös kärjessä, jonka tein ainoastaan oranssilla. Muutoin noudatin ohjetta ja aloitin kavennukset heti kuvion loputtua, minkä mukaan määräytyi sukkien lopullinen koko. Koska nämä menevät sukkalaatikkoon, minulla ei ole varsinaisesti saajaa tiedossa, vaikkakin sitten prosessin aikana minulle tuli mielikuva eräästä ihmisestä, jolle nämä saatan antaa lahjaksi sitten lopulta.Täytyy sanoa, että minusta ei ole kovin motivoivaa neuloa vaan neulomisen takia, vaan kyllä jotenkin pitää olla selkeä tarkoitus sillä neulomisella eli mieluusti saaja tiedossa ja motiivi tekemiseen olemassa. Tämä on nyt ensimmäinen vuosi, kun olen neulonut sukkia niin, etten tiedä, kenelle ne menevät. Se tuntuu minusta tosi oudolta. On kivempi neuloa, kun voi ajatella sitä ihmistä, jolle ne menevät, tai sitten itselle, kun tietää, että saa jotain kivaa itselleen sitten. Vaikka onhan se neulominen aina kivaa niin silti mukavampaa on tehdä, kun tietää sen menevän johonkin tiettyyn tarkoitukseen. En tiedä, kuulostaako tämä teistä muista tyhmältä mutta tällaisia ajatuksia huomasin itselläni olevan!


Mutta vähenipä kivasti taas nämä jämälangat ja nuo langat, joille minulla ei mitään käyttöä muuten olisi ollut! Vielä jäi pikkunöttösiä, jotka taidan upottaa johonkin raitasukkiin tai muihin selkeisiin jämälankatöihin.

Saattoi muuten olla viimeinen kerta, kun tuli kuvattua käsitöitä tänä talvena lumessa ja jäällä. Eilen oli niin aurinkoinen päivä, että pian ei järven jäälle enää uskalla mennä. Nyt kävin vain ihan sen verran rannasta eteenpäin, että löytyi hyvä kuvauspaikka noille sukille. Viime viikonloppuna pystyi vielä kävelemään Siilinkarin majakalle saakka; tänä viikonloppuna en olisi enää lähtenyt niin pitkälle järven jäälle. Ihanaa, kun on valoa ja aurinkoa ja tämä pitkä talvi loppuu lopultakin!

11 kommenttia

 1. Onhan se totta että kivempi se on neuloa kun on saaja tiedossa. Voi miettiä esimerkiksi värejä vastaanottajan lempivärien mukaan yms. Itse tykkään myös että on hieman "sukkavarastoa" josta voi ottaa kun tarvii esimerkiksi lahjaksi ja sitten ei tule kiire neuloa kun tarve ilmenee. Viime vuonna neuloin enemmän sukkia "ilman saajaa" verrattuna nyt mutta ehkä se viime vuosi oli hieman poikkeava vuosi myös neulomisen suhteen ja toisaalta harjoittelin kirjoneuletta ja muita niin silloin ei välttämättä ollut kohdetta tiedossa. Tykkään myös neuloa hyväntekeväisyyteen silleen että neulon ensin valmiiksi ja sukat ovat valmiina kun kohde ilmoitetaan. Neuloessa ei välttämättä ole tarkkaa kohdetta mielessä mutta se varmistuu sitten kun tulee sopiva kohde. Jos tästä nyt sai selkoa mitä tarkoitin. :D Nyt juuri viime viikolla toimitin ukrainalaisten hyväksi varastosta eri kokoisia sukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin ajattelin, että olisi hyvä olla ns. lahjavarastoa olemassa ja siksi lähdin tekemään tällaista sukkalaatikkoa tänä vuonna. Nyt olen kanssa miettinyt ukrainalaisille tai muille tarvitsijoille sukkien lahjoittamista. Pitäisi vaan tarkalleen tietää, mitä ja minne toimittaa, ettei sitten ole vain riesana tavarat. Voisin neuloa vähän lasten ja miesten sukkia nyt vielä.

   Poista
  2. Lankajengin (@lankajengi IG:ssä) on ainakin keräys ukrainalaisille (oli muistaakseni muitakin kuin villasukkia) mutta en tiedä mihin asti on voimassa. Kyllä näitä varmaan tulee enemmänkin esim. seurakunnat ja loppuvuodesta on aina Lankavan hyvän mielen keräys (ihan suomalaisille) jonne olen myös toimittanut parina viime vuonna.

   Poista
 2. Kauniit sukat sait aikaiseksi ja kivat värit 🤍 Minäkin neulon milloin mikäkin ikäisistä ohjeista ja en yhtään piittaa ns. muodista neuleissakaan :)
  Yleensä neulon sukkia ja lapasia suoraan tarpeeseen, mutta vauvaneuleista osalle ei ole suoraa käyttäjää, mutta osa menee joko tilauksesta tai lahjaksi eteenpäin. Ja loput päätyvät sitten aina jonnekin eli ns. aika kaupitsee.
  Kaunista alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin! Ja kiva kuulla, etten ole ainoa, joka neuloo myös "ei-muodikkaita" neuleita. :D (Parhaat mallithan ovat ajattomia.)

   Poista
 3. Mallien ajattomuutta minäkin ajattelin. Minä teen ainakin mitä milloinkin sattuu silmiin osumaan. Selailen välillä tarkoituksella vanhoja lehtiä löytääkseni jonkun neulemallin, joka aikoinaan ei ole jostain syystä napannut, mutta nyt kiinnostaa.
  Olisi myös kiva tehdä aina jollekin tietylle ihmiselle ja suunnitella jopa ihan erityinen malli sitä varten, mutta niin paljon ei tunnu lähipiiristä löytyvän tarvetta ;) Lapset ovat jo vähän yrittäneet toppuutellakin, mutta olen kehottanut viemään vanhemmasta päästä vaikka kierrätykseen tms. Tällä hetkellä minulla on aika paljon valmiita töitä laatikossa. Sieltä voi kaivella vaikka lahjaksi jollekin, mutta ei sieltä sitten kuitenkaan meinaa löytyä just sopivia koon tai muun puolesta.
  Ainakin kerran vuodessa laitan johonkin keräykseen neuleita. Taidan tarvita neulomista enemmän kuin se minua ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen muuten ihan samaa. Monesti on vanhoja lehtiä, joiden mallit ovat menneet ihan ohi silloin ja nyt tuntuisivat kiinnostavilta ja sitten taas toisinpäin: on sellaisia, jotka olen merkinnyt mutta eivät enää yhtään nappaa. Itse asiassa minulla varmaan sama, että tarvitsen neulomista enemmän kuin se minua; hyvin sanottu! :)

   Poista
 4. Täällä ilmoittautuu myös yksi, jonka on paljon helpompi neuloa tiettyyn tarkoitukseen tai henkilölle suoraan. Silloin voi miettiä tuota kyseistä henkilöä ja "neuloa" hyviä ajatuksia mukaan käsityöhön. Tosin lahjat tuppaavat aina myöhästymään, kun en osaa aloittaa riittävän ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuule just näin, sitä ihmistä pitää jotenkin voida ajatella koko ajan. :D

   Poista
 5. Perfect knitting work, Teresa! A great idea to list where to find the pattern. Am just a beginner with socks. Still going in between liking and disliking from the toe up as well as from the leg down!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Emille! I haven't yet tried from the toe up. I dare not... :D

   Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.