SLIDER

Naisten neulottu kävelypuku (mekko ja neuletakki) - Women's knitted suit (dress and cardigan)


Entisaikaan naiset käyttivät kävelypukua (lue vaikkapa Hehkuvainen -blogista enemmän) ja sellainen tästä neulomastani kokonaisuudesta taisi tullakin. Tämän asun syntyhän on hieman epätavallinen, joskin ehkä lopulta minulle tyypillinen: epäonnistumisen kautta jotain muuta eli kun ei tullut takkia, tuli housut tai oikeastaan kun ei tullut neuletoppia niin tuli mekko. Näiden parin Vapriikissa otettujen kuvien myötä osallistun samalla Sirpukan solmuissa -blogin kuvahaasteeseen.


Aloitetaanpa kertomalla langoista. Löysin Tampereen Fidasta pussissa vihreitä ja ruskeita lankavyyhtejä ja kolmosen neulepuikot. Liekö joltakin mummolta jäänyt perikunnalle ja ne oli sitten nakattu Fidaan. Hypistelin niitä käsissäni ja pari naista vieressä tokaisi, että sinun täytyy kyllä nuo langat ostaa, koska ovat ihan sinun värisiäsi. Ja eihän sitä oikein eri mieltä voinut olla. Niinpä rupesin vihreästä langasta tekemään alun perin Novita syksy 2013 -lehdessä ollutta neuletoppia mutta koska lanka ei ollut Nalle-lankaa ja minulla on ilmeisesti löysempi käsiala niin vitosen puikoilla tuli tehtyä liian lörpättävä toppi eli se oli aivan liian leveä lantion kohdalta ja toisaalta liian lyhyt käytettäväksi.


Niinpä otin pyöröpuikoille alahelmasta silmukat ja aloin jatkaa liiviä samalla aina oikein -tekniikalla aina vain pidemmäksi. Sitten oltiin tässä vaiheessa, että se oli yhtä pitkä kuin tämä kuvassa oleva toinen liivimekko, jonka ompelin isokokoisesta naisten neulepaidasta. Tästäkin jatkoin vielä pituutta.


Kaula-aukko oli edelleen liian lörpsähtävä tai sitten se vain venyi aina vaan mitä enemmän neuleelle tuli myös pituutta, joten päädyin virkkaamaan kaula-aukkoon kiinteillä silmukoilla muutaman rivin saadakseni pienemmän ja pyöreämmän kaula-aukon. Tässä lopputulos, joka alkoi miellyttää minun silmääni jo enemmän:


Koska olen kova palelemaan, tulin siihen tulokseen, että tarvitsen myös mekkoon sopivan yläosan. Sopiva malli löytyi Kotilieden nettisivuilta. Vaikka tuossa oli XS-koko, päätin nyt käyttää kokoa pienempään pyöröpuikkoa eli vitosta ja se osoittautui mielestäni juuri oikeaksi valinnaksi käsialalleni. Tässä ulkoilutan nyt kävelypukuani ensimmäistä kertaa Vapriikin mammuttinäyttelyssä. :)
In English:


Back in the old days women used to wear a special suit to go out with. This is also probably what this knitted outfit became to be. I started to knit a top which eventually became a dress... Then it needed a cardigan to match. Together with these few pictures taken in Vapriikki museum, I also participate in the picture challenge presented in the blog Sirpukan solmuissa

Let's start by telling about the yarn. I found some green and brown yarn together with needles in a bag in a charity shop where they had probably been thrown away from some old lady's home. The other customers started telling me I should buy them because they were just my colour. And I couldn't really disagree. 

So I started knitting a top but it went all wrong. It was too short and too wide. So I decided to make the top longer and make it a dress.

When the dress was long enough, I noticed the neckline was too wide. So I took a crochet hook and crocheted a few rows to make the neckline smaller and rounder.

As I am always cold, I realized I needed a cardigan to go along with the dress. I found just the right pattern on the website of a Finnish lifestyle magazine Kotiliesi (pattern in Finnish only). I did not trust making the XS according to the pattern but instead chose smaller circular needles and I think that was a right decision. Here I am wearing my new outfit in the mammoth exhibition at the Vapriikki museum. 

2 kommenttia

  1. Vau, monta työlästä työtä!:) Hienoja neuleita ja kuvataustoja, viimeisten kuvien taustat aika hurjat, melkein tuntuu kuin mammutit hyppäis taustastaan ulos! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on monia keskeneräisiä töitä alkanut valmistua niin nopeasti, ettei ehdi edes blogata niistä ajantasaisesti. Josko saisi kesään mennessä postaussuman purettua, toivossa on hyvä elää... Juu ja mammutit aika hurjia tosiaan, katsotaan minkälaisia taustoja tähän haasteeseen vielä keksitään. ;)

      Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.