SLIDER

Lankavarastoni tarina


Hyvää lankalauantaita! Ennen vanhaan lankalauantaina oli tapana pestä ja värjätä langat, jotka oli kehrätty talven mittaan. Minulla ei nyt ole itse kehrättyjä lankoja, joita värjätä, mutta sen sijaan olen valmista lankaa hamstrannut jo useita vuosia muuten. Itselläni tuo lankojen hamstraus alkoi varsinaisesti joskus parisen vuotta sen jälkeen, kun olin uudestaan opetellut neulomisen jalon taidon. Jostain syystä aina kun lähdin hakemaan lastani esikoulusta ja sittemmin koulusta, kävin usein sitä ennen koulun vieressä olevassa Tokmannissa vähän kiertelemässä aikani kuluksi ja sieltä lähes aina tarttui mukaan "vähän" lankaa "varuiksi".


Lankoja kertyi aluksi kolme muovilaatikollista, mitä pidin pitkään ehdottomana ylärajana lankavarastolleni. Langat koostuivat aluksi äidiltäni saamistani langoista, kun hän oli lopettanut käsitöiden teon, ja kummitädiltäni saamistani langoista, sekä sittemmin itse ostamistani langoista. Sitten tapahtui jotain mullistavaa. Mahdollisesti tuli uusia kivoja värejä ja hyviä tarjouksia Novitan sukkalangoista ja muista, ja taisin vaan ostaa yhä enemmän lankaa varastoon, kun halvalla sai. Luulen, että hain langoista myös vähän iloa harmaaseen arkeeni, sillä tein väitöskirjaa etätöissä kotona ja olin hyvin paljon yksin ja koko ajan puurtamassa tutkimukseni parissa. Minulle tuotti suurta iloa hypistellä lankakeriä, ihailla värejä ja ostaa niitä kotiin. Neulominen oli terapeuttista: se rentoutti ja toi hyvää vastapainoa ainaiselle lukemiselle ja kirjoittamiselle, mitä tein työkseni. 

Lankavarastoni tuplaantui. Kun neljä vuotta sitten muutimme väliaikaisesti Helsinkiin miehen töiden takia, muuttoautoon lähti kuusi isoa muovilaatikollista lankaa, jotka kannoin suoraan kerrostalon kellarikoppiin. Sieltä kävin aina niitä tarpeen mukaan hakemassa projektejani varten. 

Kun kaksi vuotta myöhemmin muutimme takaisin taloomme Tampereelle, minulla oli edelleen kuusi muovilaatikollista lankaa, mutta myös joitakin muita nyssäköitä. Olin koko ajan kyllä neulonut, mutta silti välillä ostanut vähän lisää lankaa.


Talossamme minulla on nyt oma käsityöhuone. Sinne sain lankakaapin, johon olen saanut kaikki lankani mahtumaan (lukuun ottamatta kesken olevia projekteja, joita on olohuoneessa koreissa ja säilytysraheissa ja niissä lankaa niitä varten, sekä purkamista odottavia neuleita säilytysrahissa ja jämälankakeriä lasipurkeissa). Nyt pitäisi tuo lankakaapin sisältö jälleen siirtää muovilaatikoihin, kun on edessä muutto Helsinkiin takaisin minun töideni perässä (tällä kertaa). Toivon, että saan tuon lankakaapin mahtumaan tulevaan kotiimme, mutta olen myös varautunut siihen, että lankani muuttavat jälleen asumaan muovilaatikoihin. 


Olen yrittänyt lopettaa lankojen hamstraamisen ja tällä hetkellä teen ainoastaan kaapissani olevista langoista. Viime kesänä ostin kyllä Yhdysvalloista ihania lankoja ja tämän vuoden alussa ostin lankaa lähes kaksi kiloa lisää, mutta ne olivat tiettyä tarkoitusta varten. Toivottavasti pystyn ne projektit vielä toteuttamaankin. Ainakin suhtautumiseni lankaan on nyt sillä tavalla muuttunut, että tosi tarkkaan mietin, mitä ostan, enkä enää lähde muuten vain varastoimaan lankaa. Tampereen käsityömessuiltakaan syksyllä en ostanut yhtään lankaa! Tosin nyt koronakaranteenin aikana olen ollut oikeastaan iloinen tästä kotonani olevasta lankakaupasta...


Miksi lähdin tätä kaikkea nyt miettimään? No, koska olen viimeisten kuukausien aikana silloin tällöin lueskellut kirjastosta lainaamaani Clara Parkesin kokoamaa esseekirjaa nimeltä A Stash of One's Own. Knitters on Loving, Living with, and Letting Go of Yarn. Tuohon kirjaan on joukko ilmeisen nimekkäitä, pääosin amerikkalaisia, neulesuunnittelijoita, neulojia ja bloggaajia, kirjoittanut suhteestaan lankaan. Kirja sai minut miettimään omaa lankavarastoani, sen syntymistä ja merkitystä minulle. Tästähän saisi hauskan postaussarjan kirjan tyyliin. Otatko haasteen vastaan? Millainen tarina sinun lankavarastojesi takana on?


20 kommenttia

  1. Ihania lankoja sinulla varastossa ♥ Onhan noita päässyt itsellekin kertymään..., joten taidanpa ottaa haasteen vastaan :) Kivaa lankalauantaita ja pääsiäisen aikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu! Mukava, jos otat haasteen vastaan! Iloista pääsiäistä sinullekin! <3

      Poista
  2. Ihanan paljon lankaa! <3 Olipa kivat tarinat ja ehdottomasti teen tämän itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit, kiva kuulla! Ja jään odottelemaan innolla omaa tarinaasi. :)

      Poista
  3. Kun tämä karanteeniiausi alkoi, oli tyttäreni kommentti: nyt on ikävä äidin lankavarastoja. Ja hänelle lähtikin paketti varastoistani. Ja olen nyt kutonut paljon. Lanka kyllä tuo lohtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas kiva lahja! Kyllä on hyvä pitää varastoja aina jonkun verran yllättäviä tilanteita varten, se on ainakin nyt viimeistään opittu! Kun minulla on murheita, otan kutimet käteen ja neulon. Lanka soljuu käsissä ja silmukka silmukalta keskityn neuleeseen ja se rauhoittaa. <3

      Poista
  4. Kiva postaus lankavarastostasi. Langat ja neulominen auttavat kyllä moniin tunteisiin. Karanteenikaan ei tunnu kurjalta, kun on mielekästä tekemistä. Minun lankani mahtuvat kahteen muovilaatikkoon enkä niitä oikein hamstraakaan. Mukava haaste, saatanpa osallistuakin😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa erittäin järkevältä, lankavarastosi. Minulla on vähän lähtenyt lapasesta... :D

      Poista
  5. Anonyymi4/13/2020

    Voi miten paljon kauniita lankoja sinulla onkaan :) Noista on mukava loihtia kaikkia kivoja neuleita yms :)

    VastaaPoista
  6. Olipa kiinnostava näkökulma! Lankoja miulle ei ole juurikaan jemmassa, mutta kankaita reilu kaapillinen. Toivottavasti lankakaappisi mahtuu uuteen kotiin, jotta voit saada väriterapiaa sen avaamalla ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanna! Täytyy toivoa. Sinun kangaskaappisi sisältö kyllä kiinnostaisi! <3

      Poista
  7. Lankaahan ei voi koskaan olla liikaa...
    Itse pysyttelen nykyisin vain sukkalangoissa, myin kilokaupalla muita pitkään marinoituneita laatuja pois kirpparilla. Jos puikoilla pysyy vain villasukkia, toivon myymieni lankojen ilahduttavan jotain monipuolisempaa neulojaa... Vain kasvivärjätyt täysvillaiset säästin.
    Sinun kaappisi kyllä houkuttelee hipelöimään ja suunnittelemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvin järkevältä toiminnalta! Minäkin ajattelin pitkään, ettei lankaa voi koskaan olla liikaa, mutta nyt olen alkanut pelätä, etten koko elinaikanani ehdi näitä lankojani käyttämään. :D Joten tuumasta toimeen ja ostolakko päälle niin voi kaapin sisältöä käyttää sitten ja nähdä selkeämmin, miten se kuluu. Sitten voikin ostaa uutta, kun on taas tullut tilaa. :)

      Poista
  8. Ihana tarina, mahtava haaste! Tämä oli niin inspiroivaa luettavaa, että vastasin haasteeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kuulla. Kävinkin lukemassa tarinasi! Kiitos, kun osallistuit!

      Poista
  9. Oi mikä lankavarasto! Mulla langat toistaiseksi muovilaatikoissa, kaappi olisi kyllä kiva. Olen vähän samanlainen hamsteri, alelankojen ohi on vaikea kävellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut helpotus, että on lankaa kotona, kun en yhtään kaupoissa ole nyt käynyt! :)

      Poista
  10. Ihania lankoja sinulla. Ja helpottavaa huomata etten ole yksin hamsteri. Samaa yrittänyt kauan, olla ostamatta lisää.. Mistä ihmeestä niitä kuitenkin aina ilmestyy nurkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ymmärrä minäkään. Ja koko tämän vuoden olen niin koettanut olla ostamatta vaan juuri äsken sorruin Novitan Black Friday -tarjoukseen...

      Poista

© CRAFT CANDIDATE • Theme by Maira G.